Izvor: Alo.rs
10.03.2023 u 13:00
0

TUGA NA KOSOVU I METOHIJI: Preminula mati Teodora, igumanija manastira Gračanica

Igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici Teodora Žarković preminula je jutros u Kliničko bolničkom centru u Beogradu, saopštili su iz Eparhije raško prizrenske Srpske pravoslavne crkve.

Liturgiju za upokojenu služiće episkop raško-prizrenski Teodosije u subotu, 11. marta, sa početkom u 9 sati, a u nastavku će biti služeno opelo.

Igumanija Teodora (svetovno Milana) Žarković rođena je 4. maja 1940. godine u selu Raklja kod Aleksandrovca Župskog, kao četvrto dete u porodici.

Od malena je, navodi se u saopštenju, pokazivala naklonost ka duhovnom životu, te u svojoj dvanaestoj godini, uz očev blagoslov,  odlazi od kuće u manastir Mrzenica  gde je sa ljubavlju i naklonošću primaju starije ruske monahinje.

U manastiru Mrzenica ostaje kratko vreme gde, iako još uvek dete, prolazi kroz razna poslušanja. Nedugo zatim prelazi u manastir Rudenica gde se kao iskušenica nalazi i njena sestra od tetke.

Godine 1955. uz blagoslov Patrijarha Germana, tadašnjeg Episkopa žičkog i administratora raško-prizrenskog, zajedno sa sestrom i igumanijom Tatjanom, prelazi u manastir Gračanica.

UŽIVO UKLJUČENJE ISPRED MANASTIRA GRAČANICA: „Atmosfera je napeta, ljudi pričaju i nadaju se najboljem rešenju, čak su i ALBANCI uplašeni…“

Nakon četiri godine iskušeništva biva monašena u čin rase uoči manastirske hramovne slave Velike Gospojine od strane patrijarha Pavla, tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog u manastiru Gračanica, gde dobija ime Teodora, a njenja sestra od tetke dobija ime Tavita (današnja igumanija manastira Svetog Nikole Svojnovo).

Monahinja Teodora je uspešno pohađala monašku školu koju je vodio njihov duhovnik, tadašnji Episkop Pavle, u kojoj se izučavao Stari i Novi Zavet, kao i  istorija crkve, katihizis, čitanje i prevođenje crkvenoslovenskog, život svetih otaca…

U manastiru Gračanica, monahinja Teodora prolazi kroz sva manastirska poslušanja: kuhinja, bašta, doček i upoznavanje gostiju sa istorijom crkve, briga o starim monahinjama, štrikanje džempera, izrada i prodaja suvenira.

Njenom inicijativom je unapređena manastirska ekonomija: podiže se vinograd, obrađuje se manastirsko imanje, razvija se pčelarstvo…

Po upokojenju igumanije Tatjane, obavlja u manastiru i dužnost namesnice. U čin male shime monaši se 1994. godine, a u čin velike shime biva monašena januara 2018. godine. Svojim životom i požrtvovanošću mati Teodora stiče ljubav svih meštana Gračanice i šire.

Episkop raško-prizrenski Teodosije na dan Svetog Georgija 6. maja 2020. godine u manastiru Gračanica dodelio je shimonahinji Teodori čin igumanije.

Shiigumaniju Teodoru u poznim godinama sustižu mnogobrojne bolesti, ali ona ostaje istrajna u svojoj veri i manastirskim dužnostima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter