Izvor: Alo.rs
12.03.2023 u 07:46
0

VERNICI DANAS SLAVE PREPODOBNOG PROKOPIJA: Veruje se da ovaj svetac ako mu se obratite rešava probleme

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnog Prokopija Dekapolita.

Ovaj svetitelj beše iz Desetograđa (Dekapolisa) oko mora Galilejskog, zbog čega se i prozva Dekapolit. U mladosti odade se životu isposničkom i prođe sve propisane trudove, kojima se srce čisti i duh uzvišava ka Bogu.

PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETOG JOVANA: SPC čuva ruku kojom je svetac krstio Isusa

No kada nasta gonjenje zbog ikona od strane zloga cara Lava Isavrjanina, Prokopije ustade u zaštitu ikona, dokazujući da ikonopoklonstvo nije idolopoklonstvo, jer hrišćani znaju da klanjajući se pred ikonama ne klanjaju se mrtvoj materiji nego živim svetiteljima koji su naslikani na ikonama. Zbog toga bi Prokopije zverski mučen, hapšen, bijen i gvožđem strugan.

Kad zli car Lav bi ubijen telom, poginuvši dušom ranije, ikone su povraćene u crkve i Prokopije se povrati u svoj manastir gde provede ostatak dana u miru.

U starosti preseli se u carstvo Božje gde gleda s radošću žive angele i svetitelje, čije je likove na ikonama čestvovao na zemlji.

Preminuo je u IX veku. Veruje se da bi na današnji dan trebalo da se pomolite ovom svecu ukoliko vas obuzima sumnja i nesigurnost, a on će vam uslišiti molitve. Prepodobni Prokopije će vam pomoći pri rešavanju problema i dati veru da nastavite dalje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter