Izvor: Andrea Sekulić/BSC happy portal
14.02.2023 u 11:56
0

GENERAL PANDUREVIĆ ZA „BSC HAPPY PORTAL“ O PRESRETANJU RUSKIH AVIONA, OFANZIVI I NATO PAKTU: „Verovatno je vršena neka dotura naoružanja, opreme municije u enklavu Kaljingrad…“

Ove tematike okupiraju čitav svet, a umnogome menjaju i geopolitičku sliku koja nije nimalo naivna.

Ekipa redakcija „BSC Happy portala“ pozvala je uvaženog stručnjaka – generala – potpukovnika u penziji Vinka Pandurevića kako bi  u jeku novonastale – nimalo bezazlene situacije do tančina objasnio sve u vezi sa presretanjem tri ruska borbena aviona nad Baltičkim morem od strane dva holandska borbena aviona F-35.

General Vinko Pandurević za „AKTUELNOSTI“: „Bipolarni sistem je uspostavljen na osnovu ideoloških razlika, sukoba Zapada i sovjetskog socijalizma!“

U pitanju su letelice „Suhoj Su-27“ i mornarički izviđač iz sastava „Baltičke flote IL-20 Kot-A“, naveli su u holandskom ministarstvu odbrane.

  • To što se desilo navodno na tom bazičnom prostoru Poljske, ne mora da znači da je baš na tom prostoru, to je na graničnom delu. Poznato je svima da NATO već nekoliko godina, pet – šest godina intenzivno patrolira na tom prostoru Baltika, oko Baltičkih zemalja, oko Poljske, pa sve do Crnog Mora, tu su česti preleti preko granice vazdušne teritorije, odnosno granice jedne i druge zemlje. Prema tim informacijama bila su dva borbena aviona Rusije i jedan transportni avion, verovatno je vršena neka dotura naoružanja, opreme municije u enklavu Kaljingrad, to bi mogao biti razlog, a piloti u takvim situacijama reaguju po procedurama koje su njima propisane, tu je retkost da izbije određeni oružani sukob, upozore jedni druge i svako se vrati u svoj vazdušni prostor, te situacija nastavlja normalno da se razvija. Ne očekujem da će na takav način doći do sukoba, da to može da bude povod sa eskalaciju suboka širih razmera ili povod za upućivanje novih aviona u Ukrajinu, odnosno F-16, kao neka vrsta zaštite od eventualnog upada ruskih aviona u vazdušni prostor NATO -a jer to je granica NATO -a. Oni su na to osetljivi, izrazili su veliki stepen spremnosti da intervenišu po svaku cenu. Možda će ovakvih situacija biti u budućnosti, ali one po mom mišljenju neće biti povod za neki širi ekces – objasnio je Vinko.
Stefan Kojić

S obzirom na to da članice NATO-a pokušavaju da ubrzaju isporuke oružja i municije Ukrajini i tokom dva dana sastanka ministara odbrane razgovaraće o snabdevanju borbenim avionima kako bi Ukrajina pružila otpor novoj ofanzivi koju priprema Rusija, te se i Pandurević osvrnuo na ovu važnu tematiku koja bi mogla da donese moguće novine na frontu.

  • Skoro je godinu dana prošlo od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini ili kako neko kaže od inavzije. NATO pakt je u sve to uključen, on radi jedan presek stanja, sagledava situaciju i stanje na terenu, mogućnost ukrajinske vojske, analiziraju učinke ove tehike koje su im sada dostavili, uključujući i tenkove koji postepeno sukcesivno stižu. Veliko je pitanje da li će doći i do oduke i da se upute i borbeni avioni. Poljska je rekla da mora da se donese odluka na nivou celokupnog NATO -a, iako se malo vajkaju da bi to značilo eskalaciju, da ne bi smeli to da čine. Mislim da će ipak u jednoj fazi do toga doći, NATO je duboko zagazio u Ukrajinu i na granice Rusije, on sada ne može olako ustuknuti jer bi to značilo određenu vrstu kapitulacije i odstupanja od njihovih osnovih postavki. Po svaku cenu će pokušati da se zadrže u Ukrajini, ako Ukrajine ne uđe u NATO, da on po svaku cenu bude u Ukrajini – koncizno je dočarao realnu sliku general-potpukovnik za „BSC Happy portal“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter