Izvor: tanjug
02.11.2021 u 17:14
0

VUJANIĆ: Registracija vozila po starosti, a ne po kubikaži je POŠTENA!

Stručnjak za bezbednost saobraćaja profesor Milan Vujanić ocenio je danas, povodom predloga izmene zakona da se umanji poresko opterećenje na putnička vozila starosti pet do 20 godina sa zapremnom motora većom od 2.000 kubnih centimetara, da je poštenije da se prilikom registracije porez plaća po godištu umesto po kubikaži.

-Predlog je pošten ovako kako je deklarativno dat, pošten je i mnogo pravičniji nego prethodni, a pravi rezutat ćemo videti kada vidimo koliko to košta- rekao je Vujanić i naglasio da ceo tekst dokumenta još nije video.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U KRALJEVAČKOM OKRUGU: Brojke ponovo rastu

Ovo što se plaća po kubicima, a sada je prešlo na godine starosti pošteno je, rekao je profesor Saobraćajnog fakutleta i naglasio da predlog sada ide u skupštinu, koja može malo da ga promeni, može da ga upodobi, ubalži ili pooštri.

-Zamislite Ferari, kupili ste ga i odete na registraciju i uzmete mercedes star 15 godina, vredi 50 puta manje i zbog iste kubikaže platite isto- naveo je Vujanić vlasnik mercedesa starog 18 godina, koji, kako kaže po starom Zakonu predstavlja luksuz.

Dodao je da sistem nikada ne može da bude idealan, ali da može da se poboljšava.

PROČITAJTE JOŠ:Selaković sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve

-Moj sin kupio auto pre godinu dana, nije nov, spada u mlađu kategoriju i dao je određenu sumu za njega, tražio je da bude malo kubika zbog registraeciju, sada će po novom plaćati po vrednosti auta- rekao je on i naglasio da upravo zbog toga nije dobro da se u toku igre menjaju pravila igre, te da bi trebalo da postoje neke prelazne odredbe.

Prema njegovim rečima, postoje tačne metode po kojima se utvrđuje vrednost automobila a AMS ih je imao još pre skoro dve decenije.

Kaže i da će Srbija u novoj strategiji o bezbednosti saobraćaja u čijoj izradi učestvuje manje brinuti o prioizvodnji atuomobiola a više o poginulim i povređenim, i kako da se takve tragedije izbegnu.

Ličnim angažovanjem pokusavam da podignem bezbednost, rekao je Vujanić i dodao da je smislio sedište za decu, mnogo bezbednije od postojećih.

Ministarstvo finansija predalo je juče vladi predlog izmena i dopuna Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se predlaže umanjenje poreskog opterećenja na putnička vozila starosti pet do 20 godina sa više od 2.000 kubika.

Za vozila starosti preko 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo, jer se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

PROČITAJTE JOŠ: ŠARAC U „POSLE RUČKA“: Društvo bi trebalo da stvori motiv mladima kako bi se vratili na selo

Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine, navode iz Ministarstva finansija.

Kako je navedeno, nacrt izmenama i dopuna zakona je napravljen imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 cm kubnih brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter