Izvor: Tanjug
25.05.2020 u 10:09
0

OTVORENA GRANICA Put slobodan, nema karantina

Državljani Srbije i Mađarske od danas u 10 sati mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje, bez karantina, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

– Danas ćemo omogućiti državljanima Srbije i Mađarske da mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje – rekao je Sijarto na konferenciji za medije nakon sastanka na graničnom prelazu Reske sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i predsednikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Sijarto je rekao da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije u petak donela odluku da naši i strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testa i karantina. Dodao je da će državljani Srbije i Mađarske moći da slobodno da uđu u Mađarsku na svih devet graničnih prelaza.

– To će doprineti da naši ekonomski odnosi dobiju novi uzlet – dodao je Sijarto.

Ističe da je granični prelaz Reske – Horgoš najveći drumski granični prelaz između dve zemlje. Takođe, kaže da je poslednjih meseci glavna tema na međunarodnoj i unutrašnjoj sceni bila pendemija korona virusa i da sada možemo da kažemo da se centralno-evropska regija uspešno izborila sa panedmijom.

– Na vreme su bile uvedene restriktivne i mogli smo da držimo pod kontrolom virus – rekao je Sijarto i podsetio da je strogim merama bio ograničen promet ljudi što je doprinelo tome da se obe zemlje uspešno izbore protiv kovida19.

Kaže da je, ipak, vreme da se normalizuje prelaz granice i da će od danas u 10 sati državljani Srbije moći da uđu bez obaveze karantina, kao i da će svi mađarski državljabi koji ulaze iz Srbije u Mađarsku moći da se vrate u tu zemlje bez obaveze karantina. Sijarto je dodao da Mađarska poštuje princip reciprociteta i da je vlada mađarske donela tu odluku nakon što je to uradila i srpska vlada.

Kako je rekao, tako će ponovo biti omogućeno članovima porodica da se posećuju. Sijarto je istakao da su srpska i mađarska ekonomija povezane sa „hiljadu niti“ i da će Mađarska nastaviti sa razvojnim programom u Vojvodini koji predviđa šest milijardi forinti za 54 projekta koje je vlada odobrila.

– I u Mađarskoj i Srbiji važnu ulogu u oživljavanju privrede imaju iste kompanije, kao što su OTP i Mol.

Sijarto navodi da se otvara danas granica između jedne članice EU i zemlje koja još nije članica i da to potvrđuje da je Srbiji mesto u EU, da bi EU sa Srbijom bila bogatija, kao i da EU treba što pre da primi Srbiju u svoje članstvo. Napomenuo je da se granični prelazi otvaraju za one koji legalno prelaze granicu, dok oni koji to rade ilegalno i dalje neće imati tu mogućnost.

Sva sredstva ćemo iskoristiti kako bi sprečili ilegalne migracije, dodao je Sijarto. Zahvalio je predsedniku Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Pastoru na svemu što je učinio tokom pandemije da građani koji su imali svakodnevne potrebe da obrađuju poljoprivredno zemljište prelaze sa jedne na drugu stranu, kao i to što su studenti iz Vojvodine imali mogućnost da polažu ispite u Mađarskoj.

Kako je rekao, to je znak, da Mađari u Vojvodini mogu da računaju na SVM jer ta organizacija vrlo efikasno zastupa njihove interese.

– Nadam se da će tako biti i dalje i to u savezu i saradnji sa SNS, jer saradnja te dve stranke je uvek bila plodonosna i za Mađare u Vojvodini, kao i za obe zemlje – rekao je Sijarto.

Poželeo je mnogo uspeha i SVM i SNS na izborima koji će se održati u Srbiji podsetivši da SVM podržava politiku predsednika Vučića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter