Izvor: Tanjug
26.05.2020 u 16:22
0

Zlatiborski okrug: Testirano 5 porodica za imunitet na koronu

Zavod za javno zdravlje Užice počeo je sa uzimanjem uzoraka za testiranje kolektivnog imuniteta na virus kovid 19. Testirano je pet porodica iz Zlatiborskog okruga, a uzorci se obrađuju na Intitutu za primenu nuklearne energije u Beogradu.

Do sada je testirano pet porodica iz Užica, Kosjerića, Bajine Bašte i Požege, što je 20 ispitanika, a optimalan broj testiranih za Zlatiborski okrug je 30, navode u Zavodu za javno zdravlje Užice.

„To je serološko ispitivanje krvi koje procenjuje da li su stvorena antitela na virus, odnosno da li je neka osoba bila u kontaktu sa virusom ili ne. S obrzirom da svi ispitanici popunjavaju anketu procenjujemo da li je osoba, ako je bila u kontaktu, bila asimptomatski ili je imala određene simptome“, rekla je Tanjugu Katarina Ristović iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

OVO MORATE PROČITATI

NA DANAŠNJI DAN JE ISPISANA SRPSKA ISTORIJA: Slomljena je NATO STRELA, NIJE BILO PREDAJE!

DR DANICA GRUJIČIĆ OTKRILA NACIJI: KORONA virus je VEŠTAČKI izazvan, lečiće nas moji učenici!

FUDBALSKA LEGENDA: Zbog ožiljka su ga nazivali nakazom, imao je teško detinjstvo (VIDEO)

SNAŽAN URAGAN POGODIO RUSIJU: Nosio sve pred sobom, letele dizalice i krovovi (VIDEO)

KATASTROFA U NAJAVI: Narednih sedam dana u pojedinim mestima temperature jedva iznad nule!

Porodice su, kaže Ristović, izabrane metodom slučajnog odabira iz grupe podataka odakle se uzimaju adresa i kontakt telefon.

„Jedini kriterijum da neko ne učestvuje u istraživanju je ako može da dođe do kontraindikacija zbog uzimanja krvi iz vene. Ako je osoba preležala korona virus, nije isključena iz istraživanja. Sve osobe starije od sedam godina mogu da budu uključene u istraživanje, s tim što neki član može da odbije učestvovanje u istraživanju tako da od toga zavisi koliko ćemo članova porodice testirati“, rekla je Ristovićeva.

Testiranje je počelo pre dve nedelje i uzorci se šalju Institutu za primenu nuklearne energiije u Beogradu. Istraživanje će trajati nekoliko meseci, a cilj je da se proceni raširenost virusa i otpornost populacije.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter