13°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

NAGLI PORAST ZARAŽENIH u Srbiji! Sve više MLADIH U TEŠKOM STANJU! Moguće uvođenje VANREDNOG STANJA!

Broj obolelih od korone u Srbiji poslednjih dana ponovo je u porastu, a među njima je sve više mladih koji su u teškom stanju. Beograd, Novi Pazar i Vranje trenutno su žarišta virusa, krizni štab je pre dva dana uveo nove zaštitne mere, a stručnjaci upozoravaju da, ukoliko rizik od kovida 19 postane veći, moguće je ponovno uvođenje vanrednog stanje i policijskog časa u državi.

U protekla 24 sata registrovano je 143 novozaraženih od 7.784 testiranih, dok se na respiratoru trenutno nalazi 21 osoba, a preminulih nema. U ponedeljak je nakon dužeg vremena ponovo pređen broj od 100 novozaraženih, koji se zatim u narednim danima samo povećavao.

SAZNAJTE I OVO

UŽASAVAJUĆI SNIMAK Tinejdžera pregazio pijani vozač kombija (VIDEO)

OGLASILA SE I MAJKA NOVAKA ĐOKOVIĆA Strašno je šta rade mom sinu

KORONA I DALJE IMA POTENCIJAL ŠIRENJA Ovo je imunolog Srđa Janković preporučio za proslavu mature

Nagli SKOK ZARAŽENIH u Kragujevcu! Moguće uvođenje VANREDNOG STANJA!

Maske smo NAUČILI da nosimo, ali jednu meru u JAVNOM PREVOZU niko NE POŠTUJE!

Potencijal širenja

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je povećan broj zaraženih velika opomena za sve nas da moramo da pazimo.

- Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste, i to želimo da sasečemo u korenu. Opcija ponovnog uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa se trenutno ne razmatra, ali ukoliko rizik postane veći, može i to da se desi - kazao je Janković.

Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" - koja je kovid bolnica od utorka, od kada je u nju primljeno 107 pacijenata - kaže da je prosečna starost hospitalizovanih mnogo niža nego u prvom naletu korone, to jest da je prosek sada oko 50 godina. Prema njenim rečima, svi pacijenti imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku, najmlađi ima 23, a najstariji 86 godina.

Teška stanja

Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, u kojoj je 20 lekara i skoro 40 medicinskih sestara zaraženo kovidom, rekao je da je zabrinjavajuće to što su svi pacijenti koji su došli u poslednjih 15 dana slučajevi s težim opštem stanjem. - Čak i oni s blažom kliničkom slikom bolesti imaju temperaturu po nekoliko dana i malaksali su. Mi smo iz prvog odmah ušli u drugi talas. Naš virus je mutirao i mnogo je ozbiljniji nego što je bio - rekao je Mahmutović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je da Beograd, Novi Pazar i Vranje predstavljaju žarišta, a da pored "Bežanijske kose" kovid bolnica postaje i Klinika za plućne bolesti u Nišu, kao i da na jugu Srbije ima mnogo slučajeva pneumonije.

Da podsetimo, krizni štab doneo je meru da su zaštitne maske obavezne u međugradskom i gradskom prevozu, u zatvorenim javnim ustanovama, poštama, bankama, prodavnicama, tržnim centrima. Posete bolnicama su zabranjene, a fizička distanca od metar i po preporučena je na otvorenom prostoru.

13.235 osoba zaraženo u Srbiji od početka epidemije

359.069 ukupno testirano od početka epidemije

263 osobe preminule od korone do sada

41 pacijent leči se u KC Vojvodina

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar