14°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Alo.rs

RUSKA VAKCINA ISPITANA NA LJUDIMA: Pogledajte kakvi su rezultati

Dobrovoljci su bili podeljeni u dve grupe: prva je primila jednu dozu vakcine, druga grupa - dve.

Ispitivanja prve vakcine u svetu protiv koronavirusa na dobrovoljcima koje su sproveli naučnici sa Sečenovskog medicinskog univerziteta u Moskvi uspešno su završena, a rezultati su pokazali da je vakcina bezbedna, saopštio je Vadim Tarasov, direktor Instituta medicine i biotehnologije tog univerziteta.

Klinička ispitivanja počela su 18. juna, a vakcinu je proizveo istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije „Gamalej“. Cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi i to je, javljaju mediji efikasno urađeno.

SAZNAJTE JOŠ

NOVI KORONA PRESEK U SRBIJI: 11 osoba preminulo!

SRBIJA JE NA ŽUTOJ LISTI! Medicinski pregled za srpske državljane!

VESIĆ ZA HAPPY TV: U kontejnerima oko Skupštine pronađeni blokovi za gađanje policije! (VIDEO)

Čuveni košarkaški stručnjak Miroslav Nikolić sinoć smešten u beogradsku bolnicu!

PREDLOG ZA NEDELJNU POSLASTICU! Ovako se pravi čuveni bakin kolač!

- U ovoj fazi potvrđena je bezbednost vakcine. Ona je na istom nivou kao i bezbednost vakcina koje već postoje na tržištu - rekao je Aleksandar Lukašev, direktor Instituta medicinske parazitologije, tropskih i transmisionih bolesti pri istom univerzitetu.

Dobrovoljci su bili podeljeni u dve grupe: prva je primila jednu dozu vakcine, druga grupa - dve.

Osim povišene temperature prvih nekoliko dana posle testiranja vakcine, nije bilo više nikakvih neželjenih reakcija kod dobrovoljaca i svi se osećaju dobro, kažu na Institutu. Prva grupa dobrovoljaca biće otpuštena naredne nedelje, 20. jula.

Međutim, bilo je i problema tokom testiranja: naime, dobrovoljci su dugo bili u izolaciji, njihov kontakt sa spoljnim svetom bio je ograničen i pre nego što su primili vakcinu kako bi se izbegla mogućnost da se zaraze. Dug period karantina uticao je na njihovo psihičko stanje, pa je tokom ispitivanja bilo i konfliktnih situacija, uz veliku emotivnu napetost, pa su zato u rad bili uključeni u psiholozi, otkriva Tarasov.

Dobrovoljci će se uskoro vratiti svakodnevnom životu, moći će da idu na posao, da se bave sportom. Ali nakon što budu otpušteni, njihovo zdravstveno stanje će biti pod nadzorom da bi se videlo šta im se dešava s imunitetom. Kako će se stvar dalje razvijati u vezi s vakcinom, zavisi od složenosti epidemiološke situacije i mogućnosti za masovnu proizvodnju.

Gejts: Vakcina prvo za one kojima je najpotrebnija

Multimilijarder i vlasnik „Majkrosofta“ Bil Gejts, čiji humanitarni fond finansira projekte vakcinacije i lečenja kovida-19, poručio je da buduća vakcina ili lek protiv korone prvo budu distribuirani zemljama kojima su najpotrebniji, a ne onima koji daju najbolju finansijsku ponudu.

- Ukoliko budemo prepustili vakcinu i lekove onome ko najviše ponudi umesto onima kojima su najpotrebniji, imaćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju. Svetski lideri moraju da donesu tešku odluku o distribuciji zasnovanoj na pravičnosti, a ne samo na tržišnim faktorima - rekao je Gejts.

Od izbijanja pandemije on je meta brojnih teorija zavere, a u svetu je najraširenija ona da kroz vakcinu protiv korone on želi da u ljude ubaci mikročipove kako bi ih podvrgao globalnom praćenju. Gejts je o takvim teorijama rekao da su „toliko bizarne da se mogu smatrati čak duhovitim, ali i toliko glupe i besmislene da ih je nemoguće demantovati“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar