24°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

MIHAJLOVIĆ: Gradnja 1.000 stanova u BG za vojsku i policiju do 2022. (VIDEO)

 Izgradnja 1.000 jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Zemunu kod "Lakat krivine" biće završena do kraja 2021. ili početkom 2022, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ministarka je tokom obilaska radova rekla da je pokrenula inicijativu da se projekat proširi i da takve stanove mogu da kupuju i zdravstveni i prosvetni radnici.

"Da li će neki drugim da kupuju jeftine stanove, još pre dva meseca sam uputila inicijativu premijerki koja vodi grupu Vlade Srbije za ovaj projekat stanogradnje. Inicijativa se odnosi upravo na radnike u zdravstvu i prosvetu, da takođe dobiju mogućnost da kupuju ovakve stanove. Nema razloga da to ne uradimo", rekla je Mihajlović.

OVO MORATE ZNATI

ČUVENI PEDIJATAR IZGUBIO BITKU SA KORONOM: DECENIJAMA JE LEČIO DECU SRPSKIH POLITIČARA

STAHOVITA EKSPLOZIJA NA VOJNOM BRODU: Požar guta američku krstaricu, mnogo povređenih! (FOTO, VIDEO)

REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA PORUČUJE: Moramo da naučimo da živimo i radimo s koronom

LETO PONOVO U SRBIJI: Spremite majice sa kratkim rukavima

PAKLENI PLAN: Hoće da unište Srbiju po svaku cenu

Ona kaže da je projekat jeftine stanogradnje vrlo važan projekata za sve one ljude koji čuvaju Srbiju i svaki dan se bore sa svima onima koji ih napadaju i sa motkama i noževima, odnosno huliganima svako veče.

I ovim projektom pokazujemo da mislimo na svoje policajce i vojnike, naglasila je Mihajlović.

Trenutno se gradi 625 stanova na kojima su radovi počeli u martu i u junu (vrednost oko tri milijarde dinara), a do kraja jula treba da počne da se gradi još 375 stanova (oko dve milijarde dinara).

Ministarka podseća da su radovi počeli u martu ove godine.

"Uz sve probleme koje kao drzava imamo građevinarstvo radi. Sad je građevinska sezona, nikome nije lako, nijednom izvođaču i opet sva gradilišta u Srbiji rade i na njima je angažovanio 5.500 ljudi", rekla je Mihajlović i dodala da se to odnosi na velika gradilišta na kojima se grade autoputevi, stanovi i drugo.

Izrazila je uverenje da ćemo kao zemlja uspeti da sačuvamo zdravlje ljudi, ali i da će građevina pomoći da se održi ekonomija.

Mihajlović dodaje da svih 1.000 stanova mora da bude gotovo do kraja 2021. ili početkom 2022. godine i da nema kažnjenja ni u drugim gradovima gde se prave jeftini stanovi.

"Možda je ponegde kašnjenje mesec ili dva, na primer u Kragujevcu imamo malo problema, ali i ta gradilišta rade. sve se plaća na vreme, nikome se ništa ne duguje i Građevinska direkcija izmiruje sve svoje obaveze", dodala je Mihajlović.

V.d. direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović rekao je da će, prema ugovorenim rokovima, prva faza izgradnje stanova biti završena do kraja 2021. godine, druga u martu i treća u maju 2022.

"Stanova ima svih struktura. Pojavila se potreba i interesovanje za većim stanovima i u skladu sa tim ćemo i u narednim fazama graditi", rekao je on.

Kaže da se u Zemunu radovi realizuju u tri faze: 250 stanova u prvoj, u drugoj 375 i u trećoj 375.

U celoj Srbji imamo svaki dan između 1.100 i 1.200 radnika, rekao je on i dodao da se trude da održe predviđenu dinamiku radova.

Navodi da se trenutno sa gradskim vlastima radi na određivanju i drugih lokacija za gradnju jeftinih stnova, kao i da je nekoliko u igri: Novi Beograda kod Ulice Doktora Ivana Ribara, Zemun Polje i Ovča Banja.

Tehnički direktor kompanije Sameks grupa, koja je izvođač radova, Dalibor Čučak rekao je da rade na stanovima ukupne bruto površine blizu 20.000 kvadrata, te da su u naselju predviđeni parking prostori, igrališta za decu i drugi sadržaji.

Kaže da rade na prvih 250 stanova u dva objekta, po 125 stanova, u zgradama tipa prizmelje plus sedma spratova.

Izgradnja stanova za pripadnike vojske, policije i bezbednosnih službi i je trenutno najveci projekat stanogradnje u Srbiji i projekat iza kojeg stoji država.

Ukupno 7.965 stanova biće izgradeno u prvoj fazi (IA = 1.530 + I B = 6.435), a ukupno će u izgradnju ovih stanova biti uloženo oko 290 miliona evra (bez PDV-a).

Prvi stanovi završeni su u Vranju gde je 186 stanova izgradeno i useseljen 31 stan, a iduće nedelje kreće sukcesivno useljavanje preostalih stanova.

U toku je izgradnja još ukupno 3.716 stanova (iz IA i IB faze) u šest gradova - Beograd, Novi Sad, Niš, Kraljevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica.

Vrednost stanova koji su u izgradnji i u ovom trenutku iznosi 15,9 milijardi dinara ili 135 miliona evra).

Cena ovih stanova bice 500 evra + PDV, a po kvalitetu i standardima ovi stanovi ce biti jednaki stanovima koji na tržištu koštaju znacajno više.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti