Izvor: Tanjug
25.07.2020 u 10:25
0

MINISTAR MALI: 100 evra dalo pozitivne efekte!

Privredna aktivnost u Srbiji nije stala za vreme krize izazvane pandemijom virusa korona, a tome je doprinela i mera pomoći punoletnim građanima od 100 evra koje su vraćene u privredne tokove i kroz PDV se vratio u budžet, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo, u julu se očekivalo priliva u budžet 45,5 milijardi dinara, a ostvareno je 50,1 milijarda.

Takođe, očekivalo se 20 milijardi dinara priliva od PDV, a dobijeno je četiri milijarde više i to, kako kaže Mali, upravo zbog toga što privredna aktivnost u Srbiji nije stala.„Tih 100 evra se osetilo, ljudi su kupovali, to se oslikalo i kroz naplatu PDV i sada se vidi efekat toga. U ekonomskom smislu ta mera je apsolutno opravdana i kao što smo očekivali taj novac se vratio u privredne tokove, investirsan je i PDV se vratio u budžet“, kazao je Mali.

Dodaje da je ta mera bila važna i u psihološkom smislu kod građana jer na početku je postojao strah, a ta mera je državi poslužila da vrati optimizam i da pokažu građanima da je tu država na koje mogu da se oslone.

TOP PREPORUKA

DR KON: Potpisnici apela nisu neprijatelji, virus je neprijatelj

NOVA ZABRINJAVAJUĆA SAZNANJA: Izlečen, a širi virus?

HOROR U NIŠU: Mladić silovao devojčicu kojoj su njegovi roditelji bili hranitelji

UPOZORENJE RHMZ: Mogući jaki pljuskovi sa grmljavinom i gradom!

„Kada pogledate strukturu naših mera, pogodili smo u centar, ono što je privredi bilo potrebno, ali ono što je važno jeste da država pokazuje koliko je odgovorna i da građani mogu da se oslone da ćemo kroz odgovorne mere da sprovodimo odgovornu ekonomsku politiku“, kazao je Mali.

Upitan odakle novac državi da isfinansira sve mere, Mali kaže da ćup ne postoji, ali da postoji odgovorna ekonomska politika koja se sprovodi od 2014. godine.

Podseća da je 2013. Srbija bila pred ivicom bankrota, a da se onda ušlo u teške reforme što nas je dovelo do toga da u prethodne četiri godine imamo suficit u budžetu, stabilizovan javni dug i udeo javnog duga u BDP, što daje mogućnost da se zadužimo i dobijemo i privučemo nova sredstva.

Mali kaže da se za drugi paket mera Srbija nije zadužila, kao i da za prvi jeste i ističe da smo imali kredibilitet da taj novac dobijemo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter