21°C

Beograd

Photo: tanjug/PRINTSCREEN

Izvor: tanjug

INFEKTOLOG PELEMIŠ: Evo na koji način može bolest da se spreči!

Član Republičkog kriznog štaba, infektolog Mijomir Pelemiš, izjavio je jutros da, budući da ne postoji drugačija odbrana od virusa korona, bolest može da se spreči samo uz poštovanje svih mera prevencije.

"Pozivam sve da razmisle da svojim ponašanjem ne ugrožavaju samo sebe već svoje najmilije, kao i svoju okolinu. Nadam se da im je stalo do njih", istakao je Pelemiš.

On je dodao da je virus među nama te da ne znamo ko ima prisutan virus, a ko nema.

"Broj koji čitamo i slušamo nije merilo ko sve ima virus. To bismo znali kada bismo sve testirali što je praktično neizvodljivo", kazao je Pelemiš.

Prema njegovim rečima, maske moraju da se nose u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako nema propisane distance.

TOP PREPORUKA

Vučić obišao tenkovski bataljon u Sremskoj Mitrovici: Bićemo dovoljno snažni, ogromna finansijska sredstva uložićemo u našu vojnu industriju (VIDEO)

KORONA ĆE NAM NA JESEN ŽIVOT PROMENITI IZ KORENA: Ovo su moguće ČETIRI novine!

NALAZITE SE U IZOLACIJI, A ŽELITE DA PODIGNETE NOVAC: Narodna banka je donela nova pravila!

DR JANKOVIĆ OTKRIO: Korona može da izazove fibrozu pluća!

"Komunikacija omogućava širenje virusa, kada pričamo on se širi, kapljica virusa ima u vazduhu ne samo kada kašljemo i kijamo", objašnjava infektolog.

On kaže da je ispočetka govorio da svi mogu da se zaraze ali da je ishod bolesti različit kod različitog uzrasta, kao i u zavisnosti od kvaliteta zdravstvenog stanja.

"Zašto se zaražavaju mladi? Puno se izlažu virusu, druže se i u bliskom su kontaktu. Nije sigurno da mladi ne mogu imati i još neku bolest za koju ni ne znaju. Ako unesete veliki količinu virusa postoji velika šansa da se ozbiljno razbolite", upozorio je Pelemiš i dodao da i deca oboljevaju sa simptomima temperature i drugih, ali da većina dece preleži virus lakše nego odrasli.

"Ne možemo reći da i ona nisu ugrožena", ističe.

Navodi da je celi svet paralisan i da bi proizvodnja vakcine donela korist međutim, dodaje, kako zahteva dugo vreme ispitivanja i procedura nije realno da se brzo pojavi.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti