7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

OPREZ! 10.000 dinara DOZVOLJENOG MINUSA može vas koštati i do 3.600, a ako dođete u nedozvoljeni, CEH je OVOLIKI!

Sada imamo i najnoviju zvaničnu informaciju. Dozvoljeni i nedozvoljeni minus su najskuplje pozajmice u bankama, pošto kamate na dozvoljena prekoračenja idu i do 36 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Ukoliko slučajno “skliznete” ispod dozvoljenog i uletite u nedozvoljeni minus, a što se najčešće događa krajem meseca, kamate skaču i do 78 odsto!

Evo koliko vas to košta u praksi:

10.000 dinara po dozvoljenom kreditu može da vas košta i do 3.600 dinara godišnje.

Ako pak koristite pozajmicu u punom iznosu, rizikujete opasnost da pređete u nedozvoljeni minus za koji važe potpuno drugi uslovi, a koji bi na 10.000 dinara značili trošak i do 7.800 dinara godišnje.

Kamata se, pritom, razlikuje od banke do banke - podaci NBS pokazuju da je prosečna kamata na nivou svih 25 banaka u Srbiji za dozvoljeno prekoračenje u junu iznosila 28,9 odsto, a za nedozvoljeni minus 35,5 odsto.

OVO MORATE ZNATI

HOROR VIKEND U SRBIJI! Tri slučaja PEDOFILIJE: Devojčice (12) doživele pakao sa OČUHOM, MAJKOM I POZNANIKOM

DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA: Žene, čim se probudite PRVO uradite ovo da bi vas sreća pratila

TRAMP DAO ODOBRENJE: U SAD lečenje Kovida 19 KRVNOM PLAZMOM

VREMENSKA PROGNOZA ZA 24. AVGUST: Promenljivo i toplo!

Evo saveta kako bi vas dozvoljeni minus što manje koštao:

Koristite dozvoljeni minus samo kada vam je to zaista neophodno, odnosno nikad ga ne shvatajte kao dugoročni vid kreditiranja - on služi premošćavanju kratkotrajnog nedostatka novca i što duže budete u minusu, to će vam dug više rasti i biće vam teže da ga na kraju izmirite.

U slučaju dužeg perioda ulaska u nedozvoljeni minus rizikujete da budete evidentirani u Kreditnom birou, što znači da kasnije ne možete da računate na kredite, dozvoljeni minus, kreditne kartice.

Kamata na ovu vrstu pozajmica obračunava na dnevnom nivou i u interesu vam je da u svakom momentu što manje dugujete.

Svaki svoj dodatni prihod iskoristite za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa, jer ćete značajno smanjiti troškove kamate

Potrudite da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa, jer se lako može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava za pokrivanje duga.

U tom slučaju ulazite u zonu nedozvoljenog minusa, koji podrazumeva kamate i do 78 odsto godišnje.

NBS: Koristite, ali samo u nuždi

I u Narodnoj banci Srbije poručuju građanima da bi trebalo da ih koriste samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu.

- Pozajmice po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni - ocenili su u NBS.

Napominju da to, ipak, ne znači da građani ne treba da koriste tu vrstu pozajmice, već da odluku o korišćenju donose imajući u vidu koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije ocenjuje, da se generalno visina kamatnih stopa na razne bankarske proizvode određuje prema riziku i kreditnom rejtingu zemlje.

Objašnjava da je kamata uvek odraz rizika i da banke moraju da ga zaračunaju, a posebno kada je reč o tzv. vrućem novcu i minusu.

- Tu banka nema instrument obezbeđenja i zaštite i mora da ima svoju cenu. Zato korisnici treba da budu svesni toga, kao i da su im na raspolaganju i drugi bankarski proizvodi poput gotovinskih kredita i slično - naveo je Grubišić.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar