6°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: happybsc

Ako ste se PITALI ŠTA traže SVADBENI STOLOVI ispred Narodne skupštine, EVO ODGOVORA!

 Ispred Skupštine Rebublike Srbije danas je održan je performans „Svadba u doba korone“ u organizaciji Event Industrije Srbije.

I pored toga što su neki mediji preneli da je ovo bio protest, on to svakako nije.

- Cilj današnjeg performansa zapravo bio je skretanje pažnje na veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze organizatori venčanja i drugih događaja usled pandemije virusa korona. Upućen je apel za pomoć ovoj grani privrede Predsedniku države, Premijeru i Privrednoj komori sa molbama i predlozima za rešenje ovog problema, koji je potpisalo nekoliko stotina  firmi iz "event industrije"

Nas "Event" industriju kao posebnu branšu, ne prepoznaju ni država ni javnost, već nas svrstavaju pod kategoriju ugostiteljskih objekata poput kafića, restorana, klubova, hotela. Sve te kategorije ipak, nekako rade, samo mi stojimo! "Event" industrija, zbog zabrane proslava, ne radi baš ništa.

SAZNAJTE I OVO

Vila Jovanke Broz se RENOVIRA za PREMIJERA?

AGONIJA SE NASTAVLJA U HAGU ZA RATKA MLADIĆA: TRAŽE OSUDU PO JOŠ JEDNOJ TAČKI

JURIO DUŠEK A STRUJA GA POVUKLA I UMALO SE UDAVIO: Dramatično spasavanje devojčice

ZA SVE JE KRIVA VAKCINA: SAD uvela sankcije Rusima

Mi, predstavnici "Event" industrije smo svesni globalnih problema koje je izazvala pandemija virusa korona. Verujemo Kriznom štabu, lekarima i državnim organima koji kažu da su proslave veliki rizik. Tu meru poštujemo i ne radimo. Cenimo napore koje država ulaže u privredu i dosadašnje mere su bile i te kako značajne jer bez njih mnogi ne bi opstali. Međutim, produženjem pandemije, a bez ozbiljne direktne pomoći našoj branši, koja u potpunosti stoji već mesecima, gotovo je sigurno da ćemo se potpuno ugasiti.

Ovo nije bio protest brotiv bilo koga ili za bilo koga. Mi nikog ne optužujemo i ne napadamo, ovo je apel i najveća moguća molba za spas jedne privredne grane.

A o tome koliko je "Event" industrija velika, koliko doprinosi državnom budžetu svedoče sledeće brojke:

Godišnje, u Srbiji bude održano oko 35.000 venčanja. Od toga, oko 10.000, su mala venčanja pred matičarem i ručkom za nekoliko ljudi, dok se 25.000 svadbi slavi sa velikim brojem gostiju. U tim proslavama učestvuje više od pet miliona gostiju. Poređenja radi, ukupan broj turista u Srbiji prošle godine iznosio je oko 3,6 miliona.

Ako u obzir uzmemo to da jedna prosečna, svadba u Srbiji košta oko 12.000 evra, jasno je da grana koja se bavi organizacijom venčanja vredi više od 300 miliona evra. Kada ove brojeve uporedimo sa automobilskom industrijom u Srbiji, koja je prošle godine od prodaje novih putničkih vozila ostvarila promet od oko 180 miliona evra, vidimo da taj iznos predstavlja okvirno polovinu u odnosu na prihode u našem sektoru. Ukoliko ovim brojevima dodamo i ostale proslave poput rođendana, punoletstava, krštenja, korporativnih dešavanja i matura, godišnji proment "Event" industrije doseže cifru od pola milijarde evra!

PROČITAJTE JOŠ

ISPOVEST KOJA SLAMA SRCA! Prijatelji trenera kog je UBIO GROM: BEŽIMO S TERENA ČIM KRENE DA SEVA, TOG DANA JE UDARILO IZ VEDRA NEBA

POTVRĐENO JE: USKORO BEZ PCR TESTA U CRNU GORU

PREDSEDNIK SRBIJE PORUČIO: Srbija u saradnji sa Nemcima može da bude važan proizvodni i industrijski hab

"Event"  industrija ostvaruje značajan priliv novca u zemlju iz inostranstva. Naši ljudi koji žive u dijaspori proslave prave u Srbiji, upravo tim novcem koji su zaradili u stranim zemljama. Od pet miliona gostiju koji prisustvuju na svadbama u toku jedne godine, jedan milion gostiju je iz iznostranstva! Oni značajno doprinose i turizmu, hotelijerstvu i drugim srodnim i zavisnim granama. Godinama unazad, mi smo bili revnosni prema državi, plaćali svoje obaveze. Sada država treba nama, da nas spase i pomogne, a ako preživimo to ćemo višestruko vratiti kada se izađe iz pandemije i kada nam bude dozvoljeno da radimo.

 U  ponedeljak 31.avgusta i zvanično će biti osnovano udruženje "event industrije" - piše u saopštenju ovog udruženja

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar