23°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

POSLEDNJI SUDIJA KOJI JE ŽIVEO 1.100 GODINA PRE HRISTA: Vernici danas slave VELIKOG PROROKA svetog Samuila

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom proroku Samuilu.

SAZNAJTE I OVO...

BEBA TARA BEZ MAME OTIŠLA KUĆI: Smrt porodilje u Nišu ostala enigma!

Savo Milošević podneo neopozivu OSTAVKU na mesto trenera Partizana!

KORONA PRESEK: Skoro duplo više zaraženih nego juče, PREMINULE dve osobe

RHMZ OBJAVIO PROGNOZU ZA NAREDNIH 6 MESECI: U oktobru nas čeka Miholjsko leto, a onda...

OSVANULA FOTKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Venčao je Mimu Karadžića! (FOTO)

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači "onaj koji sluša Gospoda") bio je starozavetni prorok i živeo je u 11. veku pre nove ere tj. oko 1.100 godina pre rođenja Isusa Hrista.

Legenda kaže da ga je "od Boga isplakala" Ana koja dugo nije mogla da ima dece i da je zbog toga dečaka posvetila Bogu još kada mu je bilo 3 godine. Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo – predvideo je božiji gnev koji će se sručiti na dom prvosveštenika Ilije zbog grehova koje su učinili njegovi sinovi.

Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Bilo je to teško vreme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju video vođu i dugovnog oca. Priča kaže da se sve zbilo ovako: "I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služaše, i priznade Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod".

Samuilo je osnivač proročke škole – vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da probudi u ljudima duh patriotizma i širi prosvećenost. Legenda kaže da je mudro je vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. Njegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

Beseda proroka Samuila

O kako je promenljivo srce čovečje! No, od svih promena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada verni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se neverni obrati i postane verni. Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se pre smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati greh svoj.

Narodna verovanja

Prema narodnom verovanju na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine. Budite zahvalni ljudima. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, cenite njegov trud. Budite dobri ljudi, prijatelji, prema rođacima, roditeljima, deci.

Danas svako dobro treba vratiti duplim dobrom. Ni najmanje dobro delo ne treba shvatati olako i treba pobediti iskušenje u vidu malodušnosti, hvalisanja i traženja naknade za dobro delo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar