Izvor: Tanjug
22.09.2020 u 11:49
0

PRVE DOZE U NOVEMBRU: Torlak posle 14 godina pravi vakcinu protiv gripa!

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ posle 14 godina počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa „torvaksflu“.

Očekuje se da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru. Tako će Srbija za ovu sezonu gripa verovatno imati više vakcina protiv gripa nego ikada, najmanje 600.000 doza strane i domaće vakcine, duplo više od broja koji se obezbeđuje o trošku osiguranja, a samo „Torlak“ je u mogućnosti da proizvede 200.000 doza.

Direktorka ovog instituta Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu. Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba. 

SAZNAJTE I OVO

PROMENE U VLADI SRBIJE: Neki se GURAJU, neki POVLAČE, a neki već imaju jasnu ALTERNATIVU

NOVIM SADOM SE ŠIRI MIRIS PALJEVINE: Građani uznemireni traže RAZLOG (VIDEO)

DANAS NOVAC LEŽE NA RAČUN: Proverite da li ste na spisku nadoknade

Inače, državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je ove godine predviđeno za 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu kada je reč o četvorovalentnoj vakcini protiv gripa. Prve doze i prva isporuka očekuju se 1. oktobra, a nakon toga kreće distribucija po domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje.

Epidemiolog Predrag Kon je najavio da vakcinacija za običan grip kreće 1. oktobra, dodajući da će kasnije biti nabavljene dodatne količine.

Srbija domaću vakcinu nije imala još od 2006. godine i koristila je najčešće uvoznu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter