33°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

KORONA MOŽE BRZO DA BUKNE: Ministarstvo zdravlja upozorava lokalne vlasti zbog ukidanja vanrednog stanja u Novom Pazaru

Ministarstvo zdravlja Srbije i ministar Zlatibor Lončar ne podržavaju odluku o ukidanju vanrednog stanja u Novom Pazaru i pozivaju gradski štab da još jednom preispita tu odluku.

Državni sekretar Ministarstva zdravjla Mirsad Đerlek je rekao da će u suprotnom sva odgovornost ako dođe do širenja epidemije korona virusa biti na štabu.

Đerlek je rekao da je Ministarstvo zdravlja oštro reagovalo jer Gradski štab u Novom Pazaru nije uvažio apel od 6. oktobra koji je poslat svim institucijama koje učestvuju u borbi protiv kovida-19: Domu zdravlja, Zavodu za javno zdravlje, Opštoj bolnici i Gradskom štabu.

- U dopisu je stajalo da treba da budu vrlo oprezni i da pripreme zdravstveni sistem za eventualnu pojavu velikog broja ljudi. Ni sam Zavod za javno zdravlje, a ni Ministarstvo zdravlja nema siguran podatak koliko je pacijenata zaraženo u Novom Pazaru s obzirom na to da je na takvom mestu da ima dosta migracija i može se očekivati da se iz komforne situacije lako pređe u ozbiljnu - rekao je Đerlek.

Situacija je sada, prema njegovim rečima, solidna, ali je i dalje nestabilna jer je virus prisutan i ponekad statistički podaci mogu da zavaraju.

- Dnevno imamo dva-tri hospitalizovana pacijenta, ali ako uzmemo broj testiranih i broj pozivitnih i primenimo koeficijent, videćemo da se kreće tri do četiri odsto, što može da bude zabrinjavajuće. Ima i pacijenata koji se leče u kućnim uslovima - upozorio je Đerlek.

Ističe da ukidanje vanredne situacije može da bude "vetar u leđa" nedisciplinovanim građanima koji se slabo pridržavaju mera i koji smatraju da je više od polovine Novopazaraca prokuženo i da imaju antitela, što je opasna dezinformacija i može kobno da se odrazi po zdravlje stanovništva.

 

Pirmećeno je, dodao je Đerlek, da građani u Novom Pazaru ne nose maske u javnim ustanovama i zbog toga je Ministarstvo zdravlja veoma zabrinuto.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti