0°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Blic

DVA NEPRIJATELJA: Pored TREĆEG talasa PRETI nam još jedna opasnost!

Na nošenje maske zbog korona virusa smo već navikli, ali ono što sada zabrinjava jeste da je počela i "sezona" zagađenja vazduha, pa će nas sada maska štiti i od smoga.

Sada su pred nama, tako, dva sićušna neprijetalja - opasni kovid i takozvani nevidiljivi ubica - PM 2.5 čestice. Udruženi, predstavljaju fatalnu kombinaciju.

Da udruženo dejstvo zagađenja vazduha i krona virusa predstavlja ozbilju opasnost po zdravlje ljudi, ukazala su istraživanja Harvardske škole za javno zdravlje iz Bostona još u aprilu ove godine, kada je naša zemlja bila u prvim mesecima epidemije.

Oni su takođe nagovestili da je zbog dugotrajnog izlaganja zagađenom vazduhu smrtnost obolelih od korona virusa uvećana, ali su podsetili da i inače zagađen vazduh skraćuje životni vek čoveka.

Kako su tada naveli u istraživanju, otkriveno je da povećanje od samo jednog mikrograma po metru kubnom PM2.5 čestica utiče na porast smrtnosi od virusa korona za čak 15 odsto.

Dakle, sada pored borbe sa nevidljivim virusom moraćemo da se pazimo i od čestica koje mogu da budu pojednako opasne, a njihovo prisustvo je takođe teško uočljivo.

To je još jedan razlog, koji je i više nego dovoljan, za nošenje maske jer nas one ne štite samo od korona virusa, već i od zagađenja vazduha.

ODLAZAK LEGENDARNOG BORE DRLJAČE

Miroslav Ilić ŠOKIRAN VESTIMA o SMRTI Bore Drljače: Neprijatno ste me iznenadili, nisam znao da je umro!

Era Ojdanić GRCA U SUZAMA zbog Borine SMRTI: Popio sam lek za smirenje, ne mogu da prestanem da plačem!

Preminuo Bora Drljača!

POSLEDNJA ISPOVEST BORE DRLJAČE! Pred smrt je u "Glamuru specijal" na Happy TV je PROGOVORIO O ŽIVOTNIM TRAGEDIJAMA! (VIDEO)

Reči koje KIDAJU SRCE: Evo ŠTA je Bora rekao NEKOLIKO DANA PRED SMRT!

TUGA: PRISEĆAMO se Bore Drljače i njegovog UČEŠĆA u Parovima! Evo po ČEMU ĆEMO GA PAMTITI! (VIDEO)

Pogledajte kakav je VESELJAK bio Bora Drljača! (VIDEO)

Jedna ŽELJA NIKADA MU SE NIJE OSTVARILA: Evo za čim je NAJVIŠE ŽALIO Bora Drljača!

Na zagađenje upozorila i SZO

Baš kao što se upozorava na susret korone i sezonskog gripa, isto je tako važno pratiti period u kojem nas pored virusa, očekuje i zagađenje vazduha.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je u junu ove godine da visok stepen zagađenja vazduha može da bude faktor rizika kod teških slučajeva obolelih od korona virusa, te i da povećava i rizik od umiranja. Ističe se i da su posebno na udaru hronični bolesnici.

Kako su ranije izjavili iz ove organizacije, zemlje sa visokim stepenom zagađenosti vazduha bi trebalo intenzivnije da se pripreme za susret korone i zagađenog vazduha.

Takođe, i iz UN je nedavno stigao izveštaj u kome se navodi da "globalno zagađenje vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte u korelaciji su sa globalnom stopom smrtnosti od Kovida-19".

- Postoje dokazi o tome da je loš kvalitet vazduha u korelaciji sa višim stopama smrtnosti od Kovida-19 - navedeno je u izveštaju UN u julu ove godine.

Srbija ima razlog za brigu

Epidemiološka situacija u našoj zemlji se poslednjih dana pogoršava, beleži se povećanje broja obolelih, a ono što sada dodatno zabrinjava jeste da je preksinoć vazduh u Beogradu, prvi put ove godine nakon "letnje pauze", bio zagađen.

Juče je situacija bila još gora, pa se tako Beograd našao prvo na petom, pa potom i na četvrtom mestu na listi najzagađenijih svetskih prestonica, a gledajući samo Evropu, ubedljivo je bio najzagađeniji glavni grad.

Ono što još više zabrinjava jest i to da se treći talas epidemije zahuhtava, odnosno, već smo u njemu i to ranije nego što su stručnjaci najavljivali.

- Mislim da ovog trenutka moramo biti svesni - treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je on već krenuo i time šta se sve oko nas dešava vidimo da taj broj pozitivnih i obolelih raste, pa čak nažalost i umrlih. I kod nas imamo pojavu povećanja koju smo predvideli da će se desiti u prvoj polovini oktobra - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

Treći talas do pre samo nekoliko dana naši epidemiolozi očekivali su krajem oktobra, početkom novembra.

Dakle, korona ponovo hvata zalet, ali sada i uz opasnost udruživanja sa zagađenjem vazduha.

Osetljive grupe tada mogu da osete posledice po zdravlje, naročito kroz pogoršanje postojećih oboljenja, ali je malo verovatno da će veća grupa ljudi biti pogođena.

Dakle, deca i odrasli koji su fizički aktivni, zatim osobe sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme, treba da izbegavaju duži boravak na otvorenom. Međutim, i svi ostali, posebno deca, treba da ograniče duži boravak na otvorenom. Potrebno je smanjiti aktivnosti koje su praćenje ubrzanim i dubokim disanjem, ključni su saveti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad