34°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Blic

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U PENZIJU: Zaledićete se kada vidite kako je Srbima u Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji i Švedskoj

Starosna granica za odazak u penziju lagano raste i u Srbiji, i to je trend, koji ako već nije završen, traje i u celom svetu.

Naredne kalendarske godine, dame u starosnu penziju u našoj zemlji mogu sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je ove godine potrebno. Granica će se pomerati u rasponu od dva do šest meseci godišnje sve do 2032. i tada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti. Dakle, dve godne duže nego danas. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju i u narednoj godini idu po starom - sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. I za sada, za njih ne postoje najave o pomeranju starosne granice.

U zemljama u kojima živi i po nekoliko stotina hiljada Srba, pravila za penzionisanje istovremeno su daleko rigoroznija.

Nemačka

U Nemačkoj se starosna granica za penzionisanje takođe postepeno povećava i planirano je da dostigne 67 godina do 2031. godine. Sada je, i za žene i za muškarce, za penzionisanje potrebno imati 65 godina i 7 meseci života.

ODLAZAK LEGENDARNOG BORE DRLJAČE

Era Ojdanić GRCA U SUZAMA zbog Borine SMRTI: Popio sam lek za smirenje, ne mogu da prestanem da plačem!

POSLEDNJA ISPOVEST BORE DRLJAČE! Pred smrt je u "Glamuru specijal" na Happy TV je PROGOVORIO O ŽIVOTNIM TRAGEDIJAMA! (VIDEO)

Reči koje KIDAJU SRCE: Evo ŠTA je Bora rekao NEKOLIKO DANA PRED SMRT!

TUGA: PRISEĆAMO se Bore Drljače i njegovog UČEŠĆA u Parovima! Evo po ČEMU ĆEMO GA PAMTITI! (VIDEO)

Pogledajte kakav je VESELJAK bio Bora Drljača! (VIDEO)

Jedna ŽELJA NIKADA MU SE NIJE OSTVARILA: Evo za čim je NAJVIŠE ŽALIO Bora Drljača!

Ukoliko, međutim, imate 45 godina radnog staža u Nemačkoj, moguće se penzionisati i sa 63 godine. Prednost je i što se u radni staž računa služenje vojnog roka, kao i plaćena praksa kod poslodavca.

Hrvatska

U Hrvatskoj je ove godine starosna granica za penziju 65 za muškarce, a za žene 62 godine i šest meseci. Hrvatska vlada planira da do 2030. za žene starosnu granicu podigne na 65 godina i to tako što će svake godine granicu pomerati za po tri meseca.

Ranije je pominjan plan dizanja starosne granice za muškarce i to na 67 godina do 2038. ali se od toga za sada odustalo.

Austrija

Žene u Austriji idu u penziju sa 62, a muškarci sa 65 godina. Granica za starosnu penziju za dame će se od 2024. godine postepeno ujednačavati sa granicom za muškarce. Pogodnost u ovoj zemlji koja je doneta nedavno jeste da minimalna penzija od 2020. godine iznosi 1.200 evra neto za ljude sa 40 i više godina radnog staža u Austriji.

Švedska

I U Švedskoj se dosta kasnije može penzionisati nego u Srbiji. Do 2036. broj godina koji će biti potreban za penziju iznosiće 67. Trenutno je za muškarce ova granica 66 godina, dok je za žene 63 godine.

U Srbiji se od naredne godine ne menjaju samo pravila za odlazak u starosnu penziju već i za prevremeno penzionisanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar