9°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

TINJA PRETNJA: Epidemija smrtonosnog virusa može preko noći da nam zakomplikuje borbu protiv kovida

Golden Rose ad

Tokom prošle godine u Srbiji je zabeležen značajan pad broja vakcinisanih protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (MMR vakcina) što bi moglo ozbiljno da zakomplikuje aktuelnu epidemiološku situaciju.

Podaci Instituta za javno zdravlje "Batut" govore da je u toku prethodne godine obuhvat MMR vakcinom u Srbiji iznosio samo 88 odsto. Poređenja radi, u 2018. godini taj procenat bio je 93,4 odsto. Ipak, preporuka Svetske zdravstvene organizacije glasi da je neophodan obuhvat imunizacije od 95 odsto kako bi se stvorio kolektivni imunitet i izbegla epidemija malih boginja.

Imunitet

Epidemiolog i specijalista za imunizaciju prim. dr Tomislav Radulović smatra da ovaj pad obuhvata MMR vakcinom u 2019. nije beznačajan.

- Male boginje spadaju u bolesti koje se najlakše prenose. Zbog toga je potrebno više od 95 odsto vakcinisanih. Za druge bolesti je dovoljan obuhvat i do 70 odsto da se stvori kolektivni imunitet. U slučaju malih boginja teško je stvoriti kolektivni imunitet sa manje od 90-95 odsto vakcinisanih - kaže Radulović.

Podvlači da su male boginje izuzetno ozbiljno oboljenje.

- Na 1.000 obolelih dešava se jedan do dva smrtna slučaja dok će nekoliko slučajeva imati doživotna mentalna ili motorna oštećenja. Između 10-15 odsto obolelih dobiće gnojno zapaljenje srednjeg uha, a pet-šest odsto imaće zapaljenje pluća - ističe Radulović.

Ipak, ne očekuje da će pad broja vakcinisanih izazvati epidemiju malih boginja.

- Još nema dovoljno inficiranih koji bi bili okidač za epidemiju. To može da se desi kod nekih grupacija gde ima prilično nevakcinisanih, recimo, kod naših Roma. Prošla epidemija je krenula tako - podseća epidemiolog.

SVE O KORONI

Dr Belojević IZNEO CRNE PROGNOZE! Virus i te kako ubija, a evo do kad će pandemija trajati

Situacija se POGORŠAVA! Ovo je KORONA PRESEK PO GRADOVIMA Srbije!

Pacijentkinja OBOLELA od KORONE PORUČUJE! ŠTITITE SE OVO NIJE NAIVNO!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad