21°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

STIGLE RUSKE ZVERI Na Batajnici sleteli avioni sa ubojitim tenkovima iz Rusije

Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da sleću na batajnički aerodrom, piše "Sputnjik", pozivajući se na nezvanične izvore.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni, navodi Sputnjik.

Kako je rekao dosadašnkji ministar odbrane Aleksandar Vulin, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju, dodaje Sputnjik. I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani pre nego što su isporučeni Vojsci Srbije.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji".

- Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država - rekao je Boldirjov za "Sputnjik".

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione „mig-29", helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme "Pancir", dodaje "Sputnjik".

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar