Izvor: Alo.rs
24.11.2020 u 07:12
0

BORBA PROTOV KORONE NE JENJAVA: Pet vakcina u trci

Farmaceutske kompanije i istraživački centri širom sveta rade na razvoju vakcina protiv kovida-19, a u toku su obimna globalna klinička ispitivanja u kojima učestvuju desetine hiljada dobrovoljaca

Kada kliničke faze budu uspešno završene, firme mogu formalno da zatraže dozvolu za korišćenje vakcine.

Pritom, presudnu ulogu u odlučivanju da li će se vakcina naći na tržištu, odnosno da li će dobiti dozvolu za upotrebu, imaju tri ustanove: Uprava za hranu i lekove u SAD, Evropska agencija za lekove u Evropi i Agencija za farmaceutske i medicinske proizvode u Japanu.

Evo dokle se stiglo koliko će šta koštati:

„Fajzer“ i „BioNTek“

Objavili su da je završna faza kliničkih ispitivanja njihove vakcine potvrdila efikasnost od 95 odsto. Među 43.000 dobrovoljaca koji su primili vakcinu američke kompanije i njenog nemačkog partnera koronavirus potvrđen je kod 170. Kako su najavili, u narednim danima planiraju da se prijave za dobijanje dozvole za hitnu upotrebu u SAD. Najavljena cena vakcine je 19,5 dolara po dozi. Potrebno je primiti dve doze.

„Moderna“

Ova američka farmaceutska kompanija saopštila je da je kasna faza kliničnih ispitivanja na velikom broju dobrovoljaca pokazala da je njena vakcina efikasna 94,5 odsto. Prijavljeno je 95 slučajeva zaraze među učesnicima kasne faze kliničkih ispitivanja. Takođe nameravaju da se u narednim nedeljama prijave za dobijanje dozvole za hitnu upotrebu. Cena će biti od 25 do 37 dolara po dozi, u zavisnosti od poručene količine. Potrebno je primiti dve doze.

„Sputnjik V“

Reč je o ruskoj vakcini, prvoj na svetu koja je registrovana. Proizvođač je saopštio da je pokazala efikasnost od 92 odsto u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja. Prijavljeno je 20 zaraženih dobrovoljaca, a cepivo je primilo oko 10.000 građana Rusije. Za efikasnu zaštitu potrebno je primiti dve doze. Što se tiče cene, još nije objavljena, ali je proizvođač najavio da će cena biti niža nego kod „Fajzera“ i „Moderne“.

PROČITAJTE I OVO

DOBRA VEST IZ CRNE GORE Vladika Joanikije negativan na korona virus

NAJVEĆI SKOK PREMINULIH Ovo je novi korona presek u Srbiji

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA Beograd i dalje prvi, u vrhu i Novi Sad

„AstraZeneka“

Na razvoju ove vakcine rade naučnici sa Univerziteta Oksford i kako se očekuje, „oksfordska vakcina“ mogla bi da pokaže efikasnost od 90 odsto, bez ikakvih ozbiljnijih neželjenih dejstava. Među dobrovoljcima je 131 zaražen. Kompanija je saopštila da će odmah pripremiti izveštaje o rezultatima ispitivanja, koje će podneti nadležnim organima širom sveta radi dobijanja uslovne ili rane dozvole.

Kineske vakcine

Kina je još u julu otpočela sa vakcinacijom zaposlenih u onim sektorima kod kojih postoji velika mogućnost zaražavanja koronavirusom. U toj zemlji do sada su vakcinisane stotine hiljada ljudi. Najmanje četiri kineske vakcine još su daleko od završnih faza kliničkih ispitivanja, uključujući one na čijem razvoju rade CNBG, „Kansino bajolodžiks“ i „Sinovak bajotek“.

Činjenice

– Svetska zdravstvena organizacija traži da u kliničkim ispitivanjima bude potvrđena efikasnost vakcine od najmanje 70 odsto. – Američka uprava za kontrolu i lekove zahteva efikasnost od 50 odsto. – Evropska agencija za lekove saopštila je da bi mogla da prihvati niži stepen efikasnosti vakcine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter