0°C

Beograd

Photo: youtubee/printscreen

Izvor: alo

U SRBIJU STIŽU KORONA VAKCINE: Evo kada će građani moći da prime ovo cepivo

Golden Rose ad

Posle „Fajzerove“ i ruske vakcine „sputnjik V“, u Srbiju danas stiže i oko 1.000.000 doza kinske vakcine kompanije „Sinofarm“, potvrdio je za medije dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

On za naš list navodi da se kineska vakcina daje u jednoj dozi za razliku od „Fajzerove“ i ruske vakcine i dodaje da bi već od ponedeljka mogla da bude u upotrebi.

- Agencija za lekove i medicinska sredstva proveriće dokumentaciju i ispitati sve što je neophodno kako bi se izdao sertifikat za bezbednu upotrebu tih vakcina, kao i što se radilo u slučaju vakcina koje već imaju upotrebu u Srbiji. S obzirom na to da naša Agencija za lekove sarađuje sa ostalim agencijama u svetu, a mnoge zemlje, poput Turske, su već dale dozvolu za kinesku vakcinu „Sinofarm“, mislim da ni kod nas neće biti nikakve prepreke da se izda dozvola za upotrebu te vakcine - ističe za medije dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

Kaže i da očekuje da već od početka sledeće nedelje kineska vakcina bude u upotrebi.

- Vakcina sadrži umrtvljeni koronavirus, odnosno rađena je po staroj metodi. Sve pojedinosti u vezi sa tom vakcinom znaćemo u subotu i izdaćemo informator i za tu vakcinu, kao što smo dosad i činili za svaku koja je u upotrebi. Radi se o vakcini koja se daje u jednoj dozi za razliku od „Fajzerove“ i „sputnjik V“ koje se daju u dve doze, mnogo je lakša za primenu i nema nekih ograničenja - pojašnjava dr Đerlek.

On navodi da se dobrovoljno za vakcinaciju protiv koronavirusa od ponedeljka do juče preko portala „eUprava“ prijavilo oko 200.000 građana.

- U petak je u svih deset beogradskih domova zdravlja počela vakcinacija građana koji su se prijavili preko portala „eUprava“. Od subote počinje vakcinacija u Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Čačku, Šapcu i Loznici - navodi se za medije

Mali se prijavio za kinesku vakcinu

Ministar finansija Siniša Mali prijavio se juče preko portala „eUprava“ za vakcinaciju protiv koronavirusa. On je na Instagramu napisao da je njegov izbor kineska vakcina i pozvao sve građane da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida -19 preko portala eUprave.

Počela vakcinacija građana koji su se prijavili preko portala „eUprava“

OVO ĆE VAS ZANIMATI: 

Fajzer će smanjiti isporuke vakcije za Evropu

U Vladi CG završen sastanak sa Ðukanovićem

POVODOM MASOVNE VAKCINACIJE ODRŽAN SASTANAK: Od ponedeljka kol-centri za pomoć starijima oko imunizacije

EVROPSKA UNIJA PRETI BOSNI: Situacija sa migrantima je neprihvatljiva!

Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala „eUprava“, počela je juče u Beogradu, a u Domu zdravlja Novi Beograd, među prvima je vakcinu primio i 91-godišnji Vladislav Jeftić.

Jeftić kaže da se prijavio već prvog dana. On je primio „Fajzerovu“ vakcinu, ali, kako je dodao, nije birao jer mu je svejedno koju će vakcinu primiti.

- Nisam imao dilemu kada sam se prijavio. Ovo je najbolji način da se čovek zaštiti. Zaštita će biti puna posle 15 do 20 dana kada bude revakcinacija - rekao je Jeftić.

Prvog dana kada je počela prijava za vakcinaciju preko „eUprave“ (11. januara) sin ga je prijavio za vakcinaciju i u četvrtak je stigao telefonski poziv iz Doma zdravlja Novi Beograd da dođe u petak ujutro da se vakciniše.

Vakcinacija protiv koronavirusa počela je juče u 10 sati u domovima zdravlja na Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Savskom vencu, Starom gradu, Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici i Rakovici. Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko „eUprave“ nastavlja se i danas širom Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad