3°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

VAKCINISANO 415.000 GRAĐANA SRBIJE Prijavljene samo 62 neželjene lakše reakcije

Golden Rose ad

Agencija za medicinska sredstva i lekove (ALIMS) je do sada u Srbiji zabeležila 62 neželjene reakcije posle vakcinacije građana, a kako je danas rekla članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Darija Kisić Tepavčević, do sada su registrovane svega tri, po definiciji, teže neželjene reakcije.

Pavle Zelić iz Agencije ističe da to nije razlog za zabrinutost i da su sve te reakcije očekivane. Najviše je lokalnih, na mestu uboda. Istakao je da su srpski eksperti kompetentni da na najbolji način provere vakcine.

Dr Kisić je istakla i da je prema poslednjem preseku, 415.000 građana Srbije do sada vakcinisano protiv kovida, i ocenila da je kod nas prisutna izuzetna zainteresovanost građana za vakcinaciju.

Ona je dodala da smo do sada imali svega tri neželjene reakcije na 415.000 vakcinisanih, što je nešto oko 0,7 na 100.000.

- Govorim o neželjenim reakcijama koje su, naglašavam, po definiciji teže i zahtevaju hospitalizaciju. Radilo se o po jednom hematomu, limfadenitisu i blažem obliku alergijske reakcije - rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da su oni vrlo brzo pušteni kući.

Odlični rezultati vakcinacije

Pavle Zelić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, rekao da su dosadašnji rezultati vakcinacije u Srbiji odlični i da će nam to pomoći da se preokrenu strašne brojke zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od kovida.

Kako kaže, situacija u regionu je alarmantna i srpska Agencija je na vezi sa kolegama iz regiona i pružiće im podršku, kao i prethodnih godina.

Na pitanje o neželjnim reakcijama, Pavle Zelić je rekao da su do sada zabeležene 62.

Kako ističe taj broj ne zvuči strašno, ali pokazuje da Agencija pažljivo prati šta se dešava. Od tog broja, 35 reakcija je na "Fajzerovu" vakcinu, 26 na "Sinofarmovu" i jedna na "Sputnjk v".

Bol, otok, crvenilo i ništa što brine

Dodaje da je reč uglavnom o lokalnim reakcijama na mestu primene, kao što su bol, otok ili crvenilo, a sve to je očekivano.

Zelić je rekao da su bile prisutne i sistemske reakcije, najčešće je to bila povišena telesna temperatura koja je trajala najviše tri dana, malaksalost, zamor i glavobolja. Prema Zelićevim rečima, to nije ništa što bi trebalo da nas zabrine.

Svaka serija vakcina prolazi kontrolu

Danas je u Srbiju stiglo i novih 40.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V". Zelić je rekao da je ključna uloga Agencije da se izda uvozna dozvola, odnosno sertifikat, i da su spremni.

Poručio je da će svaka serija vakcina koja stigne u Srbiju proći kontrolu kvaliteta i da su srpski eksperti kompetentni da urade sve što je nephodno da pacijenti budu uvereni da su vakcine na najbolji način proverene.

Vakcina i deca

Na pitanje o primeni vakcine kod dece, Zelić je reka da je važno napomenuti da one nisu ispitane na dečijoj populaciji, što ne znači da one nisu bezbedne za decu, samo se zahteva određeno vreme.

Navodi i da se očekuju rezultati studija za primenu kod dece "Sinofarmove" vakcine.

Prema njegovim rečima, informacije se dopunjavaju iz dana u dan, i šire se opsezi u kojima može da se primeni vakcina.

Svakom pacijentu se mora pristupiti individualno

Takođe, Zelić je objasnio da Agencija izdaje uputstva i da zdravstveni radnici moraju da budu informisani.

Kada je reč o alergijama i preosetljivosti na određene sastojke vakcine, Zelić kaže da to jeste razlog za zabrinutost, odnosno da to znači da se takvim pacijentima pristupa sa pažnjom. Međutim, napominje da to ne znači da su takvi pacijenti kontraindikovani za vakcinu, nego da moraju da se isprate.

Dodaje da je potrebno obratiti pažnju na kompleksne alergijske reakcije.

Kada je reč o hroničnim stanjima, Zelić je rekao da je akutno pogoršanje bolesti situacija u kojoj mora da se sačeka sa vakcinom, kao i da je ne mogu primiti oni kod kojih je aktuelna sama bolest kovid 19.

Pavle Zelić navodi da se svakom pacijentu mora pristupiti individualno i da on mora da kaže šta su njegova oboljenja.

Na pitanje da li bi ruske i kineske vakcine mogle da se probiju na tržište EU, Zelić je rekao da je "Sputnjik V" odobren u Mađarskoj na šest meseci i da se podnosi zahtev i na centralizovanom nivou za EU.

Kako dodaje, pošto su prošli rigoroznu kontrolu srpske agencije, može se očekivati da će uspeti i na drugim teritorijama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad