6°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Kurir

SRPSKA CRKVA OBELEŽAVA PRAZNIK: Evo šta danas NE TREBA RADITI, a žene posebno

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonošca, hrišcanskog svetitelja iz 1. veka, treceg patrijarha Antiohijske crkve.

NE PROPUSTITE:

MESEC DANA PAKLA! Hranili se pacovima, BEZ VODE ZA PIĆE! Spasioci u ŠOKU kad su ih ugledali na pustom ostrvu! (VIDEO)

"Kod njih se vakciniše brže nego u Evropskoj uniji!" KAKO TO SRBIJA MOŽE, a ostatak regiona ne?

DOKTOR BELOJEVIĆ NA HAPPY TELEVIZIJI: Vizir je najbolji, ne znam ko predsedniku Srbije daje one maramice od maski!

LEGLA ZARAZE: Novi pik sedam dana posle Sretenja, planine su novi rasadnici korone

NIKOLA, SILA SI! Novi dabl-dabl Jokića, Denver pregazio Kavalirse (VIDEO)

Glavno praznovanje Svetog Ignjatija je 2. januara, a danas crkva obeležava prenos njegovih časnih moštiju iz Rima, gde je umro mučeničkom smrću, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej.

Sveti Ignjatije i danas je krsno ime koje se slavi u mnogim krajevima. Ovaj svetitelj je ipak i u crkvi i narodu poznatiji pod imenom Ignjatije Bogonosac. Tako je prozvan zato što ga je, prema predanju, kao maloga, Isus držao u rukama, kao i zbog toga što je uvek “nosio Boga” u srcu i mislima.

Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Dok je bio na ovoj funkciji ulagao je mnogo truda i napora u širenju hrišcanstva. Prvi je uveo antifonski nacin pojanja u crkvi – pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj pocinje.

Kako se Ignjatije još za života pročuo kao sveti čovek, vest o njemu i njegovom radu je stigla i do rimskog cara Trajana. On je svetitelja pozvao u Rim kako bi bio proglašen za senatora, ali tek ako prinese žrtvu mnogobožackim idolima.

PROČITAJTE JOŠ:

ODLOŽENA ISPORUKA VAKCINA MAKEDONIJI! Srbija je spremila kontigent, samo se ovo čeka!

ČAK SEDAM SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U BEOGRADU: Osmoro ljudi povređeno

BAJDEN: U Beloj kući dnevno vakcinišemo milion i po ljudi

Pošto nije prihvatio carev predlog Ignjatije je okovan i bačen lavovima. Prema predanju, lavovi su ga rastrgli i pojeli 107. godine, ostavivši samo nekoliko većih kostiju i srce.

Iako je glavni dan posvećen ovom svetitelju 2. januar i danas je veliki praznik. Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca smatra se danom kada se nikako ne rade teški poslovi, a ovo naročito važi za žene koje treba da izbegavaju predenje, tkanje, šivenje…

Sveti Ignjatije koji je postradao zato što nije želeo da se odrekne svojih verovanja i danas se smatra zaštitnikom pravednika i onih koji stradaju zbog svojih ubedenja i zato što su razliciti od drugih. Prema hrišćanskoj tradiciji veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda pomažuci i danas svakome ko ga priziva u pomoc ovom molitvom:

“Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u videnju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao rec istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomucenice Ignjatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar