5°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Mondo

OVAJ SISTEM SA 73 KAMERE ĆE NADGLEDATI BEOGRAD: Kazne će stizati na kućnu adresu

Ukupno 50 patrolnih vozila sa kamerama na ulicama. One snimaju saobraćaj i registruju da li je vozilo registrovano, ukradeno ili je za njim raspisana potraga izvršitelja.

VAŽNO

SASTANAK VUČIĆA I PATRIJARHA: Naš je posao da gledamo da izbegnemo sukobe (VIDEO)

NAĐENO JOŠ JEDNO TELO: Jeziv prizor na Vračaru

KORONA PRESEK! Novi skok obolelih!

Iz Saobraćajne policije kažu da su zahvaljujući ovim kamerama za samo 10 minuta na Novom Beogradu otkrivena dva vozila kojima je policija zaplenila tablice. Jedan nije bio registrovan 16 meseci, dok je za drugim raspisana potraga izvršitelja iz Zemuna.

Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj izjavio je da će ova tehnologija znatno olakšati otkrivanje pojedinih prekršajnih i krivičnih dela u saobraćaju.

- Ovaj sistem postoji na 73 fiksne kamere u gradu. Najbolja je kombinacija kamera koje su postavljene na određena mesta u gradu i mobilnih kamera koje se kreću. Tako se otkriva najveći broj prekršaja - kaže Okanović.

Patrolna vozila policije digitalizacijom su opremljena su sa dve vrste uređaja koje se nalaze u vozilu. Prva kamera snima saobraćaj, prekršaje i identifikuje registarske tablice, dok je drugi uređaj povezan sa kompjuterom MUP-a i očitava da li je vozilo registrovano ili  ukradeno.

U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi na proveru indentiteta lica, odnosno na poveru vozila. 

- Kada patrola prođe ulicom pored vozila, sistem prepoznaje tablice, uparuje ih sa bazom podataka i ukoliko postoji prekršaj, alarmiraju se nadležni organi. Vozilo ne mora da bude parkirano, može da bude u pokretu. Nakon toga će na adresu vlasnika vozila stići prijava. Najveća korist ovih kamera je kod ukradenih i neregistrovanih vozila, na tome je fokus - objašnjava Damir Okanović. 

Kamere u sistemu video-nadzora dokumentuju niz saobraćajnih prekršaja, pa čak i da li sudski izvršitelji potražuju vlasnika automobila. Zbog toga se očekuje da u narednom periodu vlasnicima vozila bude poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva. 

PROČITAJTE JOŠ

STRAVIČNA NESREĆA KOD UŽICA: Očekuje se ekipa vatrogasaca, telo žene ostalo u smrskanom automobilu

KANCELARKA PROTIV TRETMANA: Angela Merkel o vakcinaciji u Nemačkoj

U Loznici pronađeno 405 litara nafte: Muškarac osumnjičen za nedozvoljeno skladištenje robe

- Ako je automobil imovina koja mora da bude oduzeta zbog odluke javnog izvršitelja, duga banci ili instituciji, kamere će registrovati taj automobil, kako vlasnik ne bi mogao da ga sakrije ili izvrši prevaru. Na ovaj način biće otkiveni i automobili koje je neko kupio, nakon toga je prevaren i automobil mu nije predat - kažu iz Komiteta za saobraćaj. 

Patrole sa ovom vrstom kamera su raspoređene na svim regionalnim i magistralnim putevima.

Sledeći korak, kažu u MUP-u, jesu kamere koje automatski šalju prijavu kroz digitalni sistem, a kompatibilne su sa kamerama za merenje brzine u dnevnim i noćnim uslovima.

- Naravno, svaki dokaz o prekršaju podložan je oceni suda. U slučaju žalbe, snimci kamera mogu da budu dostavljeni sudiji, koji odlučuje da li će prihvatiti snimak kao dokaz. Treba da znamo da se snimci privatnih kamera takođe koriste i prihvataju kao dokaz na sudu u slučaju saobraćajnih prekršaja - kaže Okanović.

Kako je ranije rečeno iz MUP-a, ovakvi sistemi ne postoje samo u Beogradu, već i u Nišu, Subotici, Pančevu, Valjevu, Ubu i drugim gradovima, dok se ove godine očekuje još veća lista, jer su se lokalne samouprave pridružile akciji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar