25°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

DR STANKOVIĆ O VRANJU: Situacija je izuzetno teška!

Vranje se u prethodnom periodu izdvojilo, pored Beograda, kao jedno od nestabilnijih žarišta u Srbiji. Pored naglog porasta broja zaraženih, ovaj grad beleži i sve veći broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, a kapaciteti bolnica su u potpunosti ispunjeni. Na sve to, u ovom gradu je zabeležen i slučaj "rasparivanja" vakcina!

ZANIMAĆE VAS

VLADIKA ATANASIJE JEVTIĆ PREMINUO!

PLANETI ZEMLJI PRETI PROPAST! Sunce bi uskoro moglo da nas SPRŽI!

SRBIJA I VUČIĆ UJEDINILI REGION: Uz komšije kada je najteže!

NOVI REKORD SRBIJE! Testirano više od tri miliona građana!

- Epidemiološka situacija u Vranju je vanredna i izuzetno teška - kaže dr Slađan Stanković, epidemiologa u Zdravstvenom centru Vranja.

Reči epidemiologa Stankovića ilustruje i podatak da je u ovom gradu juče zabeležena 101 novozaražena osoba. Ova brojka možda ne zvuči alarmantno kada se uporedi sa ciframa o kojima slušamo na nivou Srbije i glavnog grada. Međutim, ukoliko se uzme u obzir da Vranje ima oko 85.000 stanovnika i da je otprilike 20 puta manje od Beograda, jednostavnom računicom se dobije da je 101 zaraženih u gradu na jugu Srbije isto kao da u Beogradu imamo 2.020 pozitivnih!

- Veliki je broj hospitalizovanih. Svi kapaciteti bolnica u Pčinjskom okrugu su popunjeni - dve u Vranju i jedna u Surdulici. Raste broj obolelih sa teškom i srednjeteškom kliničkom slikom. Sa upalom pluća je bilo 10 odsto pacijenata na dnevnom nivou prethodnih dana, a u poslednja dva dana negde ih je oko 20 odsto. Oboljevanja se dešavaju u svim uzrastima, a najviše kod radno-aktivnog stanovništva, ali značajan je broj zaraženih i kod predškolske i školske dece - ispriča je dr Stanković.

On je istakao i da su kapaciteti jedne bolnice u Vranju prošireni, ali da ni to nije bilo dovoljno pa se sada na bolničkom lečenju nalazi 165 pacijenata od kojih su 72 na kiseoničkoj potpori. Takođe dodaje i da skoro svakodnevno nekoliko pacijenata bude transportovano u kliničke centre u okolnim gradovima, a da je medicinsko osoblje u Vranju na ivici izdržljivosti.

Ne poštuju se mere

- Situacija je vanredna i pored mera koje smo preduzeli. Organizovana je nastava na daljinu u srednjim školama i u nekoliko osnovnih škola gde je bilo dosta zaraženih i među decom i među nastavnicima. Mere su uvedene na dve nedelje, a jedna sedmica je već prošla - kaže epidemiolog iz ovog grada i dodaje da se "nameće potreba da se mere pooštre pogotovo za ugostiteljske objekte".

Epidemiolog Stanković objašnjava da je do alarmantne situacije u ovom gradu ponajpre došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera u ugostiteljskim objektima kao i kućnih žurku koje je teško kontrolisati. On je dodao i da je do problema došlo zbog velikog građana Severne Makedonije koji su dolazili u šoping u Vranje, a širenju zaraze su kumovali psihološki faktor, odnosno prezasićenje građanstva antiepidemiološkim merama kao i opuštanje zbog početka vakcinacije.

Sa ovim je saglasan i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović koji je juče bio u delegaciji koja je posetila Vranje kako bi se utvrdili tačni uzroci pogoršanja situacije sa kovidom u ovom gradu na jugu Srbije.

- Ocena epidemiološke situacije u Vranju je vanredna. To govori da se mere ne sprovode onim intenzitetom i obuhvatom kako bi trebalo, kako od stanovništva, ali tako i u kontroli - rekao je Tiodrović.

PROČITAJTE JOŠ

Velji Nevolji uskoro ističe pritvor! OVO JE NAREDNI POTEZ TUŽILAŠTVA!

VAŽNO ZA SVE VOZAČE: Promenjeni propisi! TRI NOVA SAOBRAĆAJNA ZNAKA!

AMSS: Povoljni uslovi za vožnju! Ponegde moguća magla!

Direktor KC Niš upozorava: KADA PROĐE KOVID KRENUĆE DRUGE BOLESTI!

On je rekao da su data upustva u Vranju i drugim gradovima doneta uputstva da se primene sve mere koje je ranije propisao republički Krizni štab i Vlada Srbije i da se one moraju sprovesti do kraja, a dr Stanković je rekao u kom pravcu se razmišlja kada se govori o uvođenju mera u ovom gradu.

- Glavne mete su trgovinski lanci i ugostiteljski objekti. Tu mora da se uvedu neka ograničenja ili da se zatvore potpuno na neki vremenski period da bismo zaustavili širenje virusa - rekao je epidemiolog.

Pristan britanski soj korona virusa?

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kona prvi je pomenuo da je novi soj korona virusa poznatiji kao britanski soj "prisutniji u populaciji nego što mislimo". On je dodao i da bi to mogao da bude jedan od razloga za porast broja obolelih u Vranju. Doktor Stanković nije mogao ovo da potvrdi jer "sekvenciranje virusa" kod obolelih Vranjanaca nije obavljeno i zbog toga se ne može sa sigurnošću tvrditi da je problem izazvao ovaj soj virusa.

- Moj neki utisak, na osnovnu kliničke slike, čini mi se da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji - rekao je dr Stanković.

Koliko slučajeva "raspar" vakcinacije ima?

Slučaj koji je uzdrmao Srbiju prethodnih dana takođe je u vezi sa Vranjem. Naime, utvrđeno je da je Vranjanac Slađan Aleksić primio "raspar" vakcine protiv korona virusa. On je prvo 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, a zatim da je 18. februara revakcinisan kineskom Sinofarm vakcinom.

Ovaj slučaj šokantan sam po sebi nije bio dovoljan pa se u medijima pojavila informacija da slučaj gospodina Aleksića nije usamljen i da je u Zdtavstvenom centru u Vranju još troje ljudi primilo različite vakcine protiv virusa korona.

Epidemiolog Zdravstvenog centra u Vranju dr Stanković ovo demantuje i kaže da on nije čuo za druge slučajeve osim za situaciju koja se dogodila njegov sugrađaninu Aleksiću.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti