27°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Telegraf

BEBE OD NEDELJU DANA POZITIVNE NA KOVID: Sa majkama hospitalizovane na Institutu za majku i dete

- Na sreću, oba novorođenčeta su sada dobrog opšteg zdravstvenog stanja – kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog

UDARNE VESTI

SKRNAVE NAM SVETINJE: Obijene crkve na Kosmetu, nepoznate osobe nasilo ušle i opljačkale!

PREMIJERKA BRNABIĆ ODLUČNA: Moraćemo da pooštrimo mere!

SKANDALOZNO! EVO kako Milovi ljudi kupuju glasove u Nikšiću!(FOTO)

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU: Sutra stiže još Fajzer vakcina, tokom nedelje i Sputnjik V

Iz KBC "Dr Dragiša Mišović" na Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" prebačene su dve bebe od svega 13 i 15 dana koje su pozitivne na SARS-CoV-2.

– Na sreću, oba novorođenčeta su sad opšteg dobrog zdravstvenog stanja, a jedno je primilo i male doze kiseonika – kaže za eKliniku prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenika direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

- Smeštena su kod nas zajedno sa majkama. Oba dva slučaja otkrivena su tako što je utvrđeno da su majke bile SARS-CoV-2 pozitivne na PCR testu. Urađen je brz antigenski test kojim je dijagnostikovano da su oba deteta takođe pozitivna na kovid 19 – navodi prof. dr Vukomanović i dodaje da nema mesta panici.

Iako se najpre smatralo da je nemoguće prenošenje korona virusa sa trudnice na bebu, studije kineskih naučnika i iskustva u praksi pokazala su da ova vrsta transmisije nije uvek isključe

– Transmisija virusa sa majke na bebu tokom trudnoće ili tokom porođaja je moguća, što se dešava možda u dva do tri procenta da majka prenese bebi virus –kaže prof. Vukomanović.

Novi soj se brže širi, ali ne daje težu kliničku sliku

Britanski soj korona virusa, koji je registrovan u Srbiji krajem decembra, brže se širi i najverovatnije je upravo on krivac za veći broj zaražene dece.

Prof. Vukomanović ističe da je dobro što se nije pokazalo da britanski soj čini kliničku sliku obolelog težom.

- Obično su to ili asimptomski slučajevi ili deca sa veoma blagom simptomatologijom – kaže Vukomanović.

NE PROPUSTITE

Preporuka dr Nestorovića: OVAKO se hranite dva puta nedeljno i primetićete POBOLJŠANJE!

"MILO JE OKORELI BALKANSKI MAFIJAŠ"! Duško Knežević ponovo opleo po Đukanoviću! Ni tu nije stao

VEČERAS JE DERBI (19.30): Zvezda bez Lazića, Partizan sa novim trenerom

– Najteža klinička slika je multisistemski inflamatorni sindrom kod dece, gde upala zahvata većinu organa i organskih sistema od srca, pluća, bubrega, mozga, pankreasa, jetre. Ta deca se uglavnom leče u odeljenju intezivne nege.

Nemamo porast broja takvih bolesnika, i to se indirektno slaže sa onim što je dosadašnje iskustvo inostranih centara, da jeste britanski soj prenosiviji, kontaminozniji, zarazniji, ali da ne pravi neku težu sliku bolesti – objašnjava prof. dr Vukomanović.

Kako prepoznati simptome britanskog soja korone kod dece

Simptomi britanskog soja, "običnog" korona virusa i gripa kod dece su veoma slični i često se preklapaju.

– Povišena telesna temperatura, glavobolja, curenje nosa, zapušen nos, kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima, ponekad praćeni dijarejom i povraćanjem su simptomi zbog kojih se roditelji dece obraćaju pedijatrima. Pregledom deteta se utvrdi da li postoji sumnja na korona virus. Tada se uradi brzi antigenski test i PCR ako je potrebno – objašnjava prof. dr Vukomanović za eKliniku.

Ukoliko postoji sumnja da je dete obolelo od korona virusa, ne sme se dozvoliti da ta deca budu u kontaktu sa ostalim članovima porodice, osim sa onima sa kojima su se zatekli. Osim pomenutih simptoma, temperatura koja zahteva pažnju je ona preko 38,5 stepeni Celzijusovih.

– Ako je dete dobrog opšteg stanja, ako kada mu se spusti temperatura posle davanja paracetamola hoće da pije i jede, nema veliki broj pražnjenja ili ne povraća toliko da ne može da toleriše nikakav unos hrane, može da se sačeka odlazak kod lekara do ujutru. To su blaži oblici. Može biti prehlada ili neka forma gripa – navodi prof. Vukomanović.

Prema njegovim rečima, izlečenje dece je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetom, odnosno pridruženim oboljenjima sa osnovnom bolešću ili težim neurološkim ili drugim oboljenjima.

Prema njegovim rečima, roditelji ne bi trebalo da vode decu direktno u kliničku ustanovu, već kod ordinirajućeg pedijatra u dom zdravlja koji će postaviti dijagnozu. U više od 90 odsto slučajeva deci je kod odgovarajućeg lekara data odgovarajuća terapija i ozdravila su.

– Savetovao bih roditeljima da se pridržavaju preporuka - nošenje maske, držanje distance i pre svega da se vakcinišu. Štiteći se od tog virusa kojim mogu biti zaražena njihova deca, zaštitiće i svoje dete i sebe, ali i bake i deke, brata, sestru… Potvrđeno je da su deca uglavnom najznačajniji prenosioci infekcije – kaže prof. Vukomanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar