18°C

Beograd

Photo: Ministarstvo odbrane Srbije

Izvor: Kurir

VUČIĆ PRISUSTVOVAO VOJNOJ VEŽBI "ODGOVOR 2021": Vojska i pripadnici MUP pokazali MOĆ! (VIDEO, FOTO)

Na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" danas se održava Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", kojoj će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić.

U FOKUSU

VESIĆ OBJAVIO CIFRU: Evo koliko Beograđana je vakcinisano do sada, cilj je 750.000

DA SE NIKADA NE ZABORAVI! I NE OPROSTI! Neopisiv bol i dalje traje, na današnji dan NATO ubio Milicu Rakić (3)

SKANDALOZNO! Bivši američki državni sekretar 100 PUTA zloupotrebio službeni položaj!

MOĆNO! Novi dabl-dabl Jokića, Nagetsi prizemljili rakete (VIDEO)

"TO VIŠE NIJE SAMO NAŠ PROBLEM": Sve je počelo aneksijom Krima, sa reči mora brzo da se pređe na dela

Vučić će najpre prisustvovati prikazu na poligonu "Orešac" u 11 sati, a potom u 12.30 izvođenju vežbe na poligonu "Pasuljanske livade".

Vežbi će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, saopštila su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Vežba se istovremeno izvodi na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

U završnici zajedničke vežbe danas će više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, na dva poligona prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

11.00 - Počela vežba Odgovor 2021, odnosno prikaz na poligonu Orešac - prema scenariju, reč je o zajedničkoj akciji vojno-policijskih snaga protiv terorističke grupe koja je napala farmaceutsku kompaniju, izmestila se u selo Orešac i za taoce uzela putnike autobusa. Cilj je da se taoci neutrališu a taoci oslobode - država na njih šalje 300 specijalaca sa oklopnim vozilima i podrškom iz vazduha.

11:03 Signal Avala!, ovaj uzvik označio je početak vežbe uz dozvolu vrhovnog komandanta oružanih snaga, predsednika Srbije.

11:35 Signal Sunce označio je završetak prvog dela vežbe na vojnom poligonu "Orešac".

11:50 - SVE SPREMNO ZA POČETAK DRUGOG DELA VEŽBE

12:30  VUČIĆ STIGAO NA PASULJANSKE LIVADE

Predsednik Srbije stigao je na vojni poligon "Pasuljanske livade".

Na vatrene položaje na poligonu „Pasuljanske livade“ Vojska Srbije izvela je deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Izuzetnu preciznost i vatrenu moć pokazaće artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1“, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu. Njegov zadatak biće uništavanje grupe neprijateljskih vazduhoplova topovima 30 milimetara.

Reč je o sistemu koji obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male odrazne površine, brzine cilja do 1.000 metara u sekundi uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Oklopna četa dejstvuje po neprijatelju uz vatrenu zaštitu bataljonske baterije.

U cilju sprečavanja neprijatelja, naređeno je dejstvo brigadne raketne grupe, a lansiranje raketa se vrši sa raketnog položaja. Cilj je površine 500 sa 100 metara, a daljina cilja je 4.500 metara.

Vatrenu podršku pruža brigadna artiljerijska grupa dejstvom samohodne haubijske baterije 122 milimetra sa vatrenog položaja. Daljina gađanja cilja je 10 kilometara, a površina 100 sa 100 metara.

Vežba je nastavljena prikazom dejstva tenkovske čete koja neutrališe ciljeve na velikim daljinama.

U rejonu Ušita uočeno je uvođenje svežih grupa za napad. Komandant borbene grupe naređuje tenkovskoj četi da neutrališe neprijatelja. Daljina gađanja je 4.100 metara.

Komandir voda označava cilj projektilom i naređuje.

Tenkovski vod deluje sa sedam prijektila.

Na zahtev komandanta borbene grupe, a u cilju zaštite četa uvode se protivoklopni helikopteri. Kroz kanjon reke Resavice helikopteri prikriveno prolaze.

Daljina gađana je 2.300 metara. Helikopteri se minimalno zadržavaju na liniji vatre i manevrom se izvlače.

Uspešnim dejstvom zaustavljeno napredovanje neprijateljskih borbenih vozila.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar