18°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

SEĆANJE NA ŽRTVE AKCIJE ''BLJESAK'': Odali počast stradalim srpskim civilima

Povodom akcije "Bljesak" u kojoj je pre 26 godina u Zapadnoj Slavoniji stradao veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 Srba je napustilo to područje, danas su udruženja izbeglih i raseljenih iz Hrvatske u Tašmajdanskom parku u Beogradu položili vence i odali počast stradalima.

ZANIMAĆE VAS

VASKRŠNJA ČESTITKA PREDSEDNIKA REPUBLIKE: Da uvek damo pravi odgovor, svedočeći da smo dostojni potomci Stefana Nemanje i Svetog Save!

ČUDO NEVIĐENO! Korona vakcine od čokolade!

PROKLJUČALO MORE! Najjača britanska flota krenula na Kinu i Rusiju! (VIDEO)

PREDSEDNIK VUČIĆ: Svi imaju neka "prava" OSIM SRBA!

BRNABIĆ ČESTITALA USKRS: Hrišćanski praznik dočekujemo jači nego ranije

Na današnji dan 1991. godine započeta je hrvatska vojna akcija "Bljesak" - ofanziva hrvatskih snaga na područje Zapadne Slavonije koje je tada bilo u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN-a.

Tokom dvodnevne operacije započete oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad tim područjem.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, u toj akciji je ubijeno ili nestalo 283 Srba iz Zapadne Slavonije, do sada su pronađeni posmrtni ostaci 162 osobe, a 121 osoba se i dalje vidi kao nestala.

Predsednik Udruženja "Zavičaj" Nenad Abramović istakao je da je za samo 36 sati proterano više od 15.000, a da je među nestalima 57 žena i osmoro dece.

-Posledica akcije je bilo kompletno etničko čišćenje srpskog naroda iz Zapadne Slavonije koje je počelo 1991. godine akcijom ''Otkos'' u kojoj je proterano oko 4.000 Srba- kazao je Abramović novinarima u Tašmajdanskom parku novinarima gde je na spomenik stradalim Srbima u ratovima devedesetih položio venac.

Prema njegovim rečima, potrebno je sećati se tih događaja i mlađim generacijama preneti istinu o stradanju srpskog naroda jer ako se to ne čini, zločin će se ponoviti.

Pozdravio je što država Srbija poslednjih nekoliko godina dosta ulaže u kulturu sećanja i to što su se Srbi okrenuli sebi.

-Ako sami sebe zaboravimo, drugi nas neće podržati- kazao je Abramović i naveo da će ta udruženja nastaviti da obeležavaju stradanja srpskog naroda, za koja kaže da ih je u 20. veku bilo previše.

SAZNAJTE I OVO

VUČIĆ NAGLAŠAVA: Srpska vojska nije slabija ni od jedne u okruženju

ATALANTA PORAŽENA: Opet bez Bogdanovića, opet bez pobede

SAN ANTONIO SAVLADAN: Tejtumovih 60 poena stavilo tačku na utakmicu

Ispred Jedinice za specijalne operacije "Crvene beretke" Milorad Munikravić kaže da je "Bljesak" bila teroristička akcija kojom je Hrvatska uz pomoć NATO-a napala zaštićenu zonu UN i počinila, ističe, jeziv zločin.

-Tada su stradali mnogi civili jer su oni bili cilj napada- kazao je Munikravić.

Predsednik Udruženja boraca Krajine Milan Gaćeša ocenio je da je to bila ustaška akcija i naveo da je prošlo mnogo godina, a da se nažalost i dalje priča ista priča.

Međutim, primećuje da je dobro što se svake godine obeležava kako bi narod znao šta se dešavalo i zašto su Srbi proterani iz Zapadne Slavonije.

-Proterani smo samo zato što smo Srbi - dodao je Gaćeša.

Predsednik Akademije RAS Alek Račić naveo je da je akcija "Bljesak" nastavak genocida u Hrvatskoj nad srpskim narodom iz Drugog svetskog rata.

-Te stvari ne smeju da se zaboravljaju, potrebno je više događaja u toku godine koji će podsećati na ustaški genocid. Potrebno je sve zločine u Hrvatskoj nad srpskim, jevrejskim, romskim narodom ispitati do kraja da bi se uspostavili istorijski odnosi kakvi treba da budu- kazao je Račić.

Prema njegovim rečima, da je film "Dara iz Jasenovca" snimljen 1992. godine možda ne bi bilo pada Krajine.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama "Bljesak" i "Oluja", Haški tribunal pripremao je optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana koji je umro 1999. godine, a saslušano je i više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine protiv kojih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, koji su i dalje u pretkrivičnoj fazi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar