28°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

PATRIJARH VERUJE U BOLJE SUTRA: Zajednički život Srba i Albanaca na KiM je moguć

Duboko verujem da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu i Metohiji, kaže patrijarh SPC Porfirije uz ocenu da se u ovom trenutku oko KiM prepliću ''''razni veliki interesi'''' koji, kako kaže, na ljude na KiM gledaju kao na predmete, a na samo Kosovo kao ''''bezdušnu teritoriju''''.

ZANIMAĆE VAS

SEĆANJE NA ŽRTVE AKCIJE ''BLJESAK'': Odali počast stradalim srpskim civilima

VULIN OBAVESTIO: Sve je dokazana, tužilaštvo je na potezu

SAOBRAĆAJNA NESREĆA U NIŠU: Pokosio tinejdžere pa pobegao sa lica mesta

VUČIĆ NAGLAŠAVA: Srpska vojska nije slabija ni od jedne u okruženju

-Za nas je Kosovo nešto sasvim drugo- poručio je patrijarh u intervjuu za Radio Beograd 2.

Na pitanje kako vidi budućnost srpskih kulturno-istorijskih spomenika na KiM, patrijarh ističe da to zavisi samo od nas, bez obzira na razne vektore spoljašnje, koji bi hteli nešto drugo, ali i da zavisi od našeg odnosa prema KiM i našeg doživljaja Kosova.

Ako ga, dodaje, doživljavamo samo kao neku teritoriju i mit, onda na tom planu vi možemo biti gubitnici i pobednici, trenutni ili konačni.

-Ali, ako doživimo Kosovo iz same njegove prirode i perspektive, onda ćemo razumeti da je Kosovo zaista zavet i samim tim neraskidivo vezano za identitet našeg postojanja- naveo je patrijarh.

Konstatuje da u ovom trenutku, ne samo da je teško našem narodu na KiM i sa narodom, i monasima i monahinjama, ali da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu.

Ističe da je važno da se razgovara i da se dođe do mogućnosti da se smirenim tonovima razgovara i da pokušamo još više jedni druge da upoznamo i razumemo međusobne argumente.

SAZNAJTE I OVO

UPOZORENJE EVROPSKE UNIJE: Deca će nam ratovati za hranu i vodu

VREMENSKA PROGNOZA! Ovakvo vreme nas očekuje za VASKRS

IZVEŠTAJ VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno

VEČERAS U EMISIJI ''IZA BRAVE'': Dragan Milutinović o SUROVOSTI ZATVORSKOG SISTEMA (21:50)

-Sigiran sam da ćemo, ako budemo imali takvo raspoloženje, pre ili kasnije doći do situacije u kojoj ćemo moći da živimo zajedno, gde ne moramo biti kao rođena braća, ali sam siguran da ćemo moći da budemo kao dobre komšije- naveo je patrijarh.

Na pitanje o napadima na igumana Visokih Dečana Savu Janjića, patrijarh Porfirije je naveo da je to '''' i tragično i smešno'''' i da je Janjić pokazao širinu, otvorenost i demokratski odnos prema svakoj situaciji i prema svim ljudima.

Ocenio je da se radi o najbanalnijem politikanstvu koje se, kako kaže, ne može pretvoriti u neku realnu situaciju, koja bi na bilo koji način od oca Save stvorila nešto drugo.

-On je čovek hrišćanin, čovek Jevandelja i lično znam da apsolutno nikada nije imao različit odnos brige između ljudi, bilo da se radi o Srbima, Albancima, Romima, ili ne znam kom čoveku. Uvek je bio spreman u najvećoj mogućoj meri da bude otvoren i da bude koliko god je moguće od pomoći svima- naveo je Porfirije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar