10°C

Beograd

Photo: tanjug,printskrin

Izvor: tanjug

POSLUŠAJTE ISTORIJSKI GOVOR VUČIĆA NA DAN POBEDE: Svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ne! (VIDEO)

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. Centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede u Narodnom pozorištu u Beogradu.

PROČITAJTE:

VUČIČ URUČIO ORDEN NOBELOVCU: Srećan je srpski narod što za prijatelja ima Handkea! (VIDEO)

GORI TRŽNI CENTAR U BEOGRADU: Na teren dva vozila vatrogasaca!

ŠTA JE RUSIJA PREDSTAVILA NA PARADI: Ovo su jedinice tehnike koje su prodefilovale Crvenim trgom i na nebu iznad Moskve (GALERIJA)

VOZAČI, OPREZ: Pojačan saobraćaj, posebno na prilazima većim gradovima!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, u nedelju, 09. maja 2021. godine, u 20.00 časova, u Narodnom pozorištu u Beogradu (ul. Francuska 3).

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisića Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisustvuje i direktor BIA Bratislav Gašića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i politički predstavnici Srba sa KiM.

Svečanost u Narodnom pozorištu je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, obeležava se nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa, a tim povodom sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasila se i počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovali su niz dvodnevnih svečanosti, uz podršku, brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

Vučić je obraćanje počeo "Krvavom bajkom". Predsednik je upozorio na pokušaje revizije istorije.

- Nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. Naše je da ne krijemo istinu i da ne dozvolimo da laž pobedi istinu - rekao je Vučić i podsetio na ruski doprinos pobedi nad fašizmom.

Vučić je obraćanje počeo "Krvavom bajkom". Predsednik je upozorio na pokušaje revizije istorije.

- Ovi stihovi najbolje opisuju tragediju srpskog naroda. Sva stradanja u Drugom svetskom ratu. Teško je govoriti na današnji dan... Mnogo je onih koji džalata pretvore u žrtve, a žrtve u dželata. Mnogo je onih koji bi da preokrenu istoriju. Nije ludo što i danas gledamo u regionu prekrajanje istorije i istine. Nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. Naše je da ne krijemo istinu i da ne dozvolimo da laž pobedi istinu - rekao je Vučić i podsetio na ruski doprinos pobedi nad fašizmom.

Predsednik Srbije je podsetio na mnoga mesta stradanja srpskog naroda za vreme II svetskog rata, ali je rekao da je nemoguće nabrojati sva i da ne želi da govori o broju ubijenih.

On je podsetio i na pokatoličavanje i proterivanje srpskog naroda.

- Srpske žrtve su svete jer su one kao i Hrist - žrtvena jagnjad - rekao je predsednik.

Predsednik je podsetio i da se radilo o "dugom kretanju između klanja i oranja", podsetivši na delo Milorada Ekmečića.

- Za Srbe Dan pobede znači i kraj stradanja. Srbi su plaćali cenu državotvornog istinkta, i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ne. Otvoreno se protiviti reviziji je sveta obaveza svih, ne smemo da zaboravimo, jer ćemo na taj način pristati na ono protiv čega smo se borili. Srpski narod je jasno rekao ne fašizmu, i ni jedan drugi narod na prosotru bivše SFRJ nije tako janso i glasno rekao, i predvodio je antifašističku borbu. Reći danas da nije bilo tako isto je reći da smo bezvredni i suvišni, a to ne smemo. Zato danas podsećamo i upozoravamo da pobednici pišu istoriju samo ako je istina - rekao je Vučić.

On je podsetio i na doček Hitlerove vojske u Zagrebu.

- Nećemo da pristanemo posebno na vrstu poniženja u regionu, posebno od onih koji su svećem dočekivali Hitlerovu vojsku, a sad od Srba hoće da prave dželate, i da su Srbi krivi jer su se suprotstavili ustašama. Ali Srbi neće da ćute i da im se dodvoravaju. Ponosan sam što čuvamo mir, ali govore istinu i hrabro i dostojanstveno čuva sećanje. A to znači možete da vređate srpski narod i svkaog od nas, ali kao predsednik neću dati da vređate jasenovačke i glinske žrtve. Biću još drskiji i bezobrazniji, probudio se slobodarski duh, a o tome će učiti buduća pokoljenja - rekao je predsednik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar