12°C

Beograd

Photo: SPC

Izvor: Happy BSC

DANAS SLAVIMO SVETOG ERMIJA: Ovaj mučenik je iz UŽARENE PEĆI izašao nepovređen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Ermija. Njega je u vreme velikog gonjenja hrišćana sreo knez Sevastijan u Komanu i pošto nije hteo da prinese žrtve rimskim bogovima stavio ga je na ljute muke.

NE PROPUSTITE

ZAHUKTAVA SE: Đoković danas u finalu protiv Cicipasa za titulu i istorijski podvig! (FOTO)

PODRŠKA DRŽAVE NAJSTARIJIMA: Penzionerima do Nove godine JOŠ 100 EVRA, evo kolika će biti prosečna penzija

TOMA FILA O PRESUDI RATKU MLADIĆU: Genocid u Srebrenici izmišljen da bi se prikrio onaj pravi u Oluji!

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Upali u kuću u Bačkom Gradištu pa otvorili zamrzivač, nećete verovati šta su pronašli! (VIDEO)

DETALJI PRIJAVLJIVANJA ZA ZAMENU STOLARIJE: Evo od kada će građani moći da se prijave i šta je potrebno!

Nakon što mu je knez Sevastijan rekao da će biti carev prijatelj i doživeti velike počasti ako prinese žrtvu bogovima, Erminije je odgovorio: "Ja sam vojnik nebeskog i besmrtnog Cara Hrista, čijem Carstvu neće biti kraja, i zato se neću pokoriti smrtnom i bezbožnom caru, čije je carstvo kratkovremeno; Carstvo pak Gospoda našeg Isusa Hrista ostaće nepokolebljivo zanavek; koji god veruje u Njega, naslediće život večni. Ja u Njega verujem. Ranije sam mu služio tajno, a sada mu služim javno, i đavo me neće pobediti. Ti imaš vlasti nad telom mojim, i to po popuštenju Boga mog, a nad dušom mojom niko nema vlasti osim jednoga Boga koji mi može dati trpljenje i sačuvati vavek."

Na knezovo pitanje zašto ne prima svoje sledovanje, kao što ga primaju ostali vojnici, Erminije kaže da nikad neće ogladneti jer ima duhovnu hranu koja je od Duha Svetoga, a da od njih ne želi ništa jer nepravedno pljačkaju siromašne

To je razbesnelo kneza pa je naredio da Ermija stave u užarenu peć, iz koje je nakon tri dana ovaj izašao nepovređen.

Posle toga naredio je jednom vraču da spremi otrov, koji se, nakon što se uverio da je i najjači otrov nemoćan kad te čuva Hrist, okrenuo Bogu i zbog toga je osuđen na smrt.

Pobesneli knez je zatim naredio da Ermija muče čupanjem žila iz celoga tela, pa ga je stavio u kazan sa vrelim, kipećim uljem koje se u dodiru sa njegovim telom pretvorilo u hladnu rosu.

Besneći još više naredio je da mu se iskopaju oba oka i da bude obešen za noge, a oni koji su nakon tri dana došli da vide njegovo mrtvo telo zaprepastili su se kad su videli da je još živ i da slavi Boga. Tad su i oni oslepeli, ali je Ermije uspeo da im vrati vid dodirnuvši ih i moleći se Hristu.

SAZNAJTE I OVO

VOZAČI, OPREZNO! Obratite pažnju na klizav kolovoz, popodne se očekuju gužve na putevima!

ČUVAR PRAVOSLAVLJA DEVET I PO VEKOVA!: Danas se slavi veliki jubilej manastira Prohor Pčinjski!

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U KINI: Najmanje 11 poginulih, preko 100 ljudi izvučeno iz ruševina (VIDEO)

Nakon što mu je bila potpuno odrana koža, a on se rugao knezu i ismevao pogane bogove, knez se potpuno razbesneo, izvadio mač i Ermiju odsekao glavu.

Potajni hrišćani su došli po njegovo telo i glavu i sahranili ih u Kapadokiji, mestu Koman. Mošti mučenikove su stvarale čuda tako što su isceljivale bolesne.

Sveti Ermije nastradao je 166. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti