0°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: objektiv

STROGE MERE ZA KUPAČE: Pogledajte koja PRAVILA će važiti na bazenima OVOG LETA

Šef Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević za Objektiv navodi da su bazeni izuzetno kritična mesta za prenos koronavirusa

Sezona na javnim bazenima širom Srbije otvorena je pre nekoliko dana, a kupači, pre nego što otpočnu brčkanje, moraju da ispune određene uslove. Naime, kako za Objektiv navode na popularnom beogradskom ,,Tašmajdanu”, kovid-redari prate svaki korak kupača.

– Posetioci na ulazu prolaze kroz dezo-barijeru, a razmak između ležaljki mora biti dva metra. Maksimalan broj posetilaca je jedan na pet metara kvadratnih, a tu su i dezinfekciona sredstva za ruke – navode iz „Tašmajdana”. Kako ističu zaposleni na ovom bazenu, za sada je sve pod kontrolom, a sanitarna inspekcija obilaziće sve objekte koji se otvaraju i izdavati potvrde da su ispunjeni svi uslovi.

U FOKUSU

PRAVA ISTINA "NA PRAVOM MESTU": Streljanje vojnika NIJE GENOCID! Srpska vojska nije imala nameru da zauzme Srebrenicu

GRČKA MENJA USLOVE ZA ULAZAK U ZEMLJU: Negativan antigenski test za državljane sa zelene liste-nova pravila za decu

SKANDALOZNO! U Parlamentu Crne Gore izglasana Rezolucija o genocidu Srebrenici

SONJA IZREŠETALA ITALIJANKE! Prva pobeda Srbije na šampionatu Evrope!

Kako se Objektiv juče uverio na licu mesta, na „Tašmajdanu” prve kupače čine najviše mladi, koji ne kriju da su presrećni zbog otvaranja sezone. Andrea Balaš (26) kaže da, dok se brčka u bazenu, i ne razmišlja o zarazi.

– Presrećna sam što je konačno otvoren bazen i što se sve napokon otvara. Ne plašim se više virusa, mislim da je korona samo jedan period iza nas. Konačno nam je došlo i sunce, mislim da se sada sve vraća u normalu. Ove mere koje važe za bazene sigurno će biti ukinute jer je očigledno da nema potrebe za njima – kaže ova studentkinja, dok se njen prijatelj Miroslav Simić (20) ne slaže sa ovom konstatacijom.

– Jedva smo čekali da konačno otvore bazene. Posle godinu dana konstantnog zatvaranja i straha, ovo nam dođe kao relaksacija. Poštujem mere zbog sebe prvenstveno, a i zbog drugih ljudi – kazao nam je Miroslav.

MERE MOGU DA SE PODNESU

Anđela Marković (19), koja je na bazen došla odmah po otvaranju, kaže da ovo kupalište predstavlja pravo okrepljenje u epidemiji.

– I moje društvo i ja poštujemo sve mere. One nisu preterano rigorozne i zaista ne predstavljaju napor.

Krenule su vrućine, a ne idem nigde na more, pa nam je ovo baš dobro došlo – kaže Markovićeva. I oni koji su stalni posetioci bazena tvrde da se sve mere poštuju. Jedna od njih je i Jelena Brkić (42), koja ističe da nema razloga za brigu. – Cele prošle godine sam bila na bazenima, jedva sam čekala da počne letnja sezona. Milo mi je da svi poštuju mere, pa se nadam da nećemo imati problema.

DR BELOJEVIĆ: STROGA KONTROLA

Šef Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević za Objektiv navodi da su bazeni izuzetno kritična mesta za prenos koronavirusa.

– Pošto je i dalje aktuelna epidemija, uobičajene mere kontrole kvaliteta vode moraju da budu strože. Učestalost hlora i amonijaka u vodi mora da bude češća nego uobičajeno. Ne može da dođe cela porodica i da, iako nema više mesta, budu pušteni. Takođe, i higijenski nadzor prodavnica hrane i pića podići na viši nivo nego ranijih godina – navodi dr Belojević.

On dodaje da na bazenima postoji tačan protokol ukoliko se nekom sloši na bazenu.

– Ukoliko se dogodi da neko ima infektivni sindrom, da dobije naglu temperaturu, svi posetioci bi morali napolje. Zadržavanje u takvoj situaciji, gde je neko dobio neki simptom a ne prijavi ili samo on napusti bazen – automatski znači da je zarazio još minimum njih deset – zaključuje dr Goran Belojević.

OPŠTA PRAVILA PONAŠANJA NA BAZENU:

– MAKSIMALAN BROJ POSETILACA OGRANIČEN NA 350
– MERENJE TEMPERATURE NA ULAZU
– FIZIČKA DISTANCA OD DVA METRA I U VODI I VAN BAZENA
– PREPORUČUJE SE NOŠENJE MASKI SVUDA OSIM U BAZENU
– POJAČANA LIČNA HIGIJENA

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad