1°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: politika.rs/alo,rs

HUMANA VEST IZ NIŠA: Sestra donirala bratu bubreg i SPASILA MU ŽIVOT!

Jedna prelepa vest stiže nam iz Niša koja. Na Klinici za kardiohirurgiju UKC u Nišu Dušanu Dimaniću iz Surdulice presađen organ rođene sestre Milice. Milica i Dušan su rekli da su presrećni što Dušan neće više morati da ide na hemodijalizu i što će živeti normalno kao i svi drugi. Milica je takođe istakla da se nijednog trenutka nije dvoumila oko ove odluke.

Sezona korona virusa polako se povlači sudeći barem prema broju zaraženih na dnevnom nivou koji je sada ispod 100 registrovanih Srbiji.  Posle više od godinu dana posvećenih u najvećoj meri zbrinjavanju hiljada obolelih od kovida 19, odnedavno zdravstveni stručnjaci Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu opet, kao i pre marta 2020. godine, svu pažnju posvećuju pacijentima koji se leče od drugih bolesti.

U FOKUSU: 

VELIKA SNAGA SRPSKE VOJSKE: Sve spremno za "Munjeviti udar 2021" na Pešteru!

OGLASILA SE DEVOJKA KOJA JE SNIMALA PREBIJANJE NA ADI: Alo, muškarčine, da li je moguće da ŽENE razdvajaju nasilje!

ANA BRNABIĆ SUTRA U NIŠU: Zapisujemo sve i kada se vratimo u Beograd radimo dalje!

DAČIĆ: U Bundestagu RAZOČARANI vlastima u Prištini

MINISTAR LONČAR: Apel za sve, posebno za mlade da se vakcinišu

Prof. dr Zoran Perišić, generalni direktor centra, u razgovoru za „Politiku” posebno ističe da je posle tačno jedne godine prekida obnovljeno i uspešno presađivanje organa na Klinici za kardiohirurgiju, kao i da je prva transplantacija bubrega u postkovid periodu protekla uspešno.

,,Tačno pre godinu dana mladom čoveku, dvadesetdevetogodišnjem Dušanu Dimaniću iz Surdulice, dijagnostikovani su veliki i teški zdravstveni problemi zbog otkazivanja rada bubrega. Nedavno, pošto su prethodnih meseci obavljene sve pripreme, Dušan je dobio novi bubreg. Donor organa je njegova rođena sestra Milica Pešić, koja živi sa svojom porodicom u Vranju, pošto je utvrđena potpuna podudarnost neophodnih parametara, a što je i osnov za uspešno presađivanje bubrega”, rekao je za medije prof. dr Perišić.

Ovu transplantaciju bubrega pratili su brojni zdravstveni radnici. Čak četrdesetak zdravstvenih radnika učestvovalo je u pripremama i realizaciji ove transplantacije, rekli su nam dr Milan Lazarević, pomoćnik direktora UKC sa Klinike za kardiohirurgiju, i prof. dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju. Presađivanje bubrega u potpunosti je uspelo i samo posle nekoliko dana Dušan je ustao da prošeta i, kako sam kaže, počeo je novi život.

,,Imam 29 godina i preda mnom su možda i najvažniji događaji u životu. Verujem da ću s novim bubregom, dobijenim od moje sestre heroja Milice, živeti kvalitetno, raditi i biti kao svi ostali ljudi. Transplantacijom sam dobio i novi život, ali i jedno neverovatno i neopisivo veliko olakšanje jer sam do presađivanja bubrega bio vezan za aparat za hemodijalizu. Četiri puta dnevno rađena mi je peritoneumska dijaliza, a sada toga više nema. Moja sreća je najveća” izjavio je Dušan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad