8°C

Beograd

Photo: MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Izvor: Tanjug

MINISTARKA VUJOVIĆ: Vranje se na jedinstven nacin bori protiv zagađenja

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izrazila je danas zadovoljstvo što će Vranje i Vranjska Banja problem zagađenja rešavati koristeći termalne vode za grejanje, što je u Srbiji potpuno inovativan način.

"Predviđeno je da 60 stambenih jedinca u Vranju do sledeće grejne sezone bude priključeno na takav način grejanja, što govori da se u čitavoj Srbiji borimo sa zagađenjem na ispravan način a u vašem gradu i na inovativan", rekla je Vujović.

VAŽNO:

DETALJI SUKOBA BELIVUKA I MILOŠEVIĆA ČIJI JE SNIMAK UBISTVA POTRESAO SRBIJU: Vlastimir se sam tukao protiv 10 Veljinih vojnika!

VELIKI DAN ZA ZAPADNU SRBIJU: Poleteli prvi avioni sa čuvenog "DRAŽINOG AERODROMA"

GROZNA SCENA U ODŽACIMA! PEDOFIL NAŠAO BROJ TELEFONA U KONTEJNERU - PA DEVOJČICI SLAO JEZIVE PORUKE: Pozivao ju je na intimne odnose, majka van sebe!

KORONA NE JENJAVA: Raste broj zaraženih i preminulih!

Vujović je to rekla završavajući posetu Pčinjskom okrugu gde je na poziv predsednice Vlade Srbije "prisustvovala svim kapitalnim projektima koji se tiču zaštite životne sredine".

"Obišli smo postrojenje za preradu otpadnih voda. To je primer i dobre prakse, jer nas širom Srbije čeka izgradnja mnogo takvih postrojenja", rekla je Vujović i dodala da su važna i 22 kilometra kanalizacione mreže koja idu uz postrojenje.

Prema njenim rečima, postrojenje će promeniti kvalitet života u Vranju kao i kotlarnica na biomasu koja će biti gotova do kraja godine.

"Sledeća grejna sezona biće mnogo bolja kada govoriomo o aerozagađenju", rekla je i dodala da čestita Vranju i Vranjskoj Banji što na inovativan način žele da reše problem.

Kako je podsetila, oni su učestvovali na dva konkursa vredna 17,7 miliona dinara.

"Na prvom će se menjati kotao koji će biti priključen na tremalne vode. Koristiće se geotermalni način grejanja, što je inovativno, što nema nigde u Srbiji, ako se ne varam", rekla je ministarka i ocenila da je to fantasitčna stvar.

Drugi konkurs bio je namenjen indiviulanim domaćinstvima koja će moći sa uglja da se prebace na toplotne pumpe za geotremalni izvor.

Ministarka je podsetila da je danas potpisan ugovor za dodatnu opermu za javno-komunalna preduzeća u 34 opštine, kojima će biti podeljeni kontejneri, kante, čistilice...

"Grad Vranje i Vranjska Bajna danas su dobili 140 kontejnera i 140 kanti i zahvaljući toj opremi građani će početi da selektuju otpad, a to će tek raditi u punom kapacitetu po završetku regionlne deponije", rekla je ona i dodala da očekuje brz početak radova na deponiji čije je temelje obišla.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar