4°C

Beograd

Photo: instagram sns

Izvor: Tanjug

TABAKOVIĆ SE OGLASILA: Rast deviznih rezervi nastavljen i u ovoj godini!

Golden Rose ad

- Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su devizne rezerve očuvane na rekordnom nivou uprkos pandemiji.

Tabaković je na skupštinskom Odboru za finansije rekla da je nivo deviznih rezervi na kraju 2020. godine bio 13,5 milijardi evra što je za oko 115 miliona evra više u odnosu na kraj 2019.

“Njihov rast je nastavljen i u ovoj godini. Devizne rezerve u junu su iznosile 14,1 milijardu evra, a u julu smo ih i dodatno povećali”, rekla je Tabaković.

VAŽNO:

(UŽIVO) VUČIĆ SE OBRAĆA IZ SKOPLJA: Mini Šengen dobija novo ime, predsednik najavio potpisivanje tri važna sporazuma!

ŠAPIĆ UPUTIO APEL REGIONU U "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Ukoliko budemo shvatili benefite trgovine i komunikacije onda će biti i mira!"

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA !Uvodi se treća doza

DARKO MLADIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Inckov zakon je POLITIČKA PSIHOLOŠKA OPERACIJA - istinu moramo da branimo najoštrijim sredstvima!

Prema njenim rečima, broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru trenutno je 4,8 odsto iznad nivoa pre krize, čime je postignut najviši nivo formalne zaposlenosti u privatnom sektoru u poslednjih više od deset godina.

“I prošle godine smo ispunili naš ključni cilj, a to je niska i stabilna inflacija koja je sa prosečnih 1,6 odsto ostala čvrsto pod našom kontrolom. Takvom rezultatu doprinela je u velikoj meri očuvana stabilnosti deviznog kursa”, rekla je ona.

Smanjenjem referentne kamatne stope ukupno za 1,25 procentnih poena, kao i propisivanje moratorijuma i obezbeđivanjem dinarske i devizne likvidnosti, NBS je, kaže Tabaković, doprinela očuvanju povoljnih finansijskih uslova za privredu, stanovništvo i državu.

Govoreći o inflaciji, Tabaković je kazala da se nakon rasta cena nafte i hrane na svetskom tržištu do sredine ove godine beleži postepeno smirivanje, čak i opadanje.

“U Srbiji se inflacija trenutno kreće oko centralne vrednosti cilja oko tri odsto i na tom nivou je među najnižima u poređenju sa zemaljama sa istim režimom monetarne politike”, rekla je guverner NBS.

Ukazuje da se u narednih nekoliko tromesečja očekuje da inflacija bude vođena tim privremenim faktorima.

“Procenjujemo da će bazna inflacija ostati stabilna oko trenutnih dva odsto što je još jedna potvrda privremenog karaktera aktuelnog kretanja inflacije”, rekla je Tabaković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad