14°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Paranormal 5

Izvor: Tanjug

SAOPŠTENJE IZ KOMPANIJE RSE: Obojena voda u Nedeljicama nema veze sa Rio Tintom

 Kompanija "Rio Sava Eksplorejšn" (RSE), odbacila je sinoć tvrdnje nekih medija da je početak njenih iskopavanja razlog za obojenost crvenom bojom bare, odnosno jezera u mestu Gornje Nedeljice.

VAŽNO:

VOJSKA SRBIJE JAKA I NA VODI! Moćna Rečna flotila demonstrirala sposobnosti (GALERIJA)

PETKOVIĆ PORUČIO: Važno je očuvati svetinje na Kosovu i Metohiji!

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U DOBANOVCIMA! Povređeno nekoliko osoba i jedno dete

-Ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava, niti vrši nikakva ispitivanja. RSE poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode- ističe se u saopštenju.

RSE, koja je srpska kćerka kompanija "Rio Tinto Grupe", napominje da je takođe veoma zainteresovana da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

-U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom- naglašava se u saopštenju.

RSE ukazuje da se Projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

-Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto "počeo sa iskopavanjem jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina- napominje se u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar