Izvor: telegraf
01.08.2021 u 08:42
0

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG STEFANA I SVETU CARICU MILICU: Da do kraja godine ne biste bili pospani, OVO nikako nemojte da radite!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog Stefana Visokog i svetu Caricu Milicu.

Sveta carica Milica

Poreklom beše ova sveta carica Srpska, u monaštvu nazvana Evgenija i Efrosinija, od svete loze Nemanjića. „Beše roda svetla i slavna i naročita, od carskog nekog korena, plemena Svetog Simeona Nemanje, prvoga gospodina Srbima“.Beše ćerka čuvenog vojvode topličkog i polimskog Vratka, poznatog u Srpskom narodu pod imenom Jug-Bogdan. On beše poreklom od Vukana, najstarijeg sina Svetog Nemanje. Vojvoda Vratko beše ne mali velikaš na dvoru Srpskog cara Dušana Silnog (1331-1355 g.),  i zato njegova kći Milica, koja bi rođena oko 1335 godine, steče u detinjstvu svome najbolje hrišćansko i carsko vaspitanje.

VAŽNO:

PREDSEDNIK VUČIĆ: „Otvoreni Balkan“ je ISTORIJSKI KORAK ZA REGION – nada, odgovornost i obaveza za bolju budućnost!

LINTA: Neće biti trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije, dok god HRVATI NE OSUDE GENOCID NAD SRBIMA!

DANAS U SRBIJI PAKLENE TEMPERATURE: Evo kakvo vreme nas očekuje narednih sedam dana

Po prirodi sama beše blagorodna, čestita i mudra, a u pobožnosti prednjačaše u rodu svome. Kao careva rođaka, ona često bivaše na carskom dvoru Dušanovom, i kada odraste sam je car udade za jednog od svojih vitezova, za vojvodu Lazara Hrebeljanovića, koji kasnije postade knez i vladalac Srpski (1371-1389 g.). Sa Lazarom se Milica beše najpre srela u krajevima svoga oca, tamo gde kasnije ona podiže svoju divnu zadužbinu manastir Ljubostinju („Ljubvestan“). Od tada se njih dvoje iskreno zavoleše i zatim česni brak sklopiše. U svom česnom i Bogom zaista blagoslovenom braku njih dvoje jedno drugo potsticahu u vrlinama i pobožnosti, jer i Lazar ne beše manje od nje pobožna i bogoljubiva duha, zbog čega i bi udostojen od Boga svetosti i mučeničkog podviga i venca.

Sveti Stefan Visoki

Sin svetoga kneza Lazara srpskog i kneginje Milice. Zaštitnik hrišćanstva na Balkanu u najtežim danima. Osnivač krasnih zadužbina Manasije i Kalenića. Posle mnogih trudova i nevolja skončao 19. jula 1427. godine.

Verovanja

Na današnji dan trebalo bi otići u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku. Prema narodnim verovanjima, koja se povezuju sa ovim praznikom i svecem, nije preporučljivo dremati preko dana, kako se ne bismo do kraja godine bili pospani. U nekim krajevima Srbije nije preporučljivo ići na kupanje, plivati u velikim vodama, a kao i svaki praznik, Srbi su i ovaj koristili za organizovanje i spremanje malo svečanijeg porodičnog ručka nego što bi bio inače.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter