Izvor: Tanjug
21.08.2021 u 18:52
0

„Rio Tinto“ NIJE KRIV za crvenu jezersku vodu u Gornjim Nedeljicama, uzrok je cvetanje algi

 Obojena voda u Gornjim Nedeljicama izazvana je „cvetanjem“ algi, što je utvrđeno izveštajem Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i nema veze sa našim aktivnostima, saopštila je danas kompanija Rio Sava eksplorejšen, koja je deo Riot Tinto grupe.

VAŽNO:

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA ISTOKU SRBIJE: Ovo je biser Evrope, zato hoćemo i puteve na Kosovu – dovezli smo mašine, a oni poslali snage da BIJU NAŠE RADNIKE! (VIDEO)

ŠEŠELJ ZA HAPPY TV – POSLAO ŽESTOKU PORUKU: Jednom će Srbija da se vrati na Kosovo, to je naš zavet – a OVO im ja garantujem!

RAZOTKRIVANJE NAMERA VELIKIH SILA U „VIKEND JUTRU“: Tramp je faktor koji je sve promenio, više ništa neće biti isto – U AVGANISTANU TEK SLEDI PAKAO!

NAJNOVIJA VEST: Preminulih 11 od korone!

Kako se navodi, SEPA je objavila izveštaj na svom sajtu o razlozima promene boje na osnovu vanrednog uzorkovanja i ispitivanja kvaliteta vode sa dva lokaliteta bare-jezera u katastarskoj opštini Slatina.

Rio Sava navodi da je SEPA uradila fizičko-hemijske, hemijske i biološke analize i zaključila da su pronađeni nutritijenti i ukupan fosfor hrana za razvoj algi.

Navodi se da je SEPA objasnila da se sa njiva kukuruza tretiranih stajskim i veštačkim đubrivom oko vodnog lokaliteta tokom kišnih perioda spira zemljište i tako nutritijenti dospevaju u baru.

Ističe se da je konstatovana visoka temperatura vode kao posledica visokih spoljašnjih temperatura tokom dužeg vremenskog perioda.

„Analizom fitoplanktona na oba lokaliteta utvrđena je eutrofikacija i hipereutrofikacija, što su uslovi koji su pogodovali “cvetanju“ vode““, navodi Rio Sava.

Dodaje se da je na prvom uzorku konstatovana crveno-narandžasta boja vode, koja potiče od masovnog razvoja vrste Euglena sanguinea, odnosno „cvetanja“ algi.

„Izveštaj SEPA potvrđuje ranije izneti stav kompanije Rio Tinto da promena boje vode nema nikakve veze sa bilo kakvim aktivnostima kompanije, odnosno da su izjave pojedinaca prenete u medijima o kompaniji kao uzroku promene vode netačne“, ocenjeno je iz Rio Sava.

Dodaje se da je prema izveštaju SEPA promena boje vode nastala kao posledica cvetanja algi zbog prisustva pigmenta astaksantina iz grupe karotenoida.

„Masovan razvoj ove vrste boji vodu u crveno“, zaključeno je u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter