-2°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

Četiri kandidata u trci za Višeg javnog tužioca u Beogradu

 Nakon 10 dana od isteka roka za prijavu kandidata za javne tužioce u 50 javnih tužilaštva širom Srbije Državnom veću tužilaca (DVT) stiglo je 113 prijava.

VAŽNO:

IVICA DAČIĆ NA TV HAPPY: Da se Crna Gora nije otcepila, mi se ne bismo ponovo zvali Srbija!

VUČIĆ I DODIK DANAS: Naše zajedništvo ne sme biti dovedeno u pitanje!

TUGA ŠIROM REGIONA: Mediji u okruženju sa pijetetom izveštavaju o smrti Laneta Gutovića

AMBASADOR SRBIJE MARKO ĐURIĆ ZA " DOBRO JUTRO SRBIJO": Srbija rapidno odskače po nivou razvoja infrastrukture, ekonomiji i dobrim odnosima u regionu!

Narednih dana očekuje se da DVT izađe sa spiskom svih kandidata, čije su prijave uredne i blagovremene, a ko su kandidati za javnog tužioca Višeg javnog tužilašta u Beogradu, koje zastupa najveći broj predmeta u Srbiji protiv izvršilaca teških krivičnih dela.

U pitanju su aktuelni Apelacioni javni tužilac Tomislav Kilibarda, zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenad Stefanović, Prvi osnovni javni tužilac u Beogradu Ljubivoje Ðorđević.

Sa njima je u izbornoj trci kao četvrti kandidat,  i jedan advokat.

Prijavu na oglas za izbor Tužioca za organizovani kriminal podneo je aktielni tužilac Mladen Nenadić, ali još nije poznato ko mu je protiv kandidat.

Prijave na oglas za ostalih 48 šefova osnovnih i viših javnih tužilaštava podnelo je 107 kandidata.

Veliki broj prijava je stigao i za mesto Višeg javnog tužioca u Smederevu.

Poslednji dan za podnošenje prijava neposredno na pisarnicu ili putem pošte bio je ponedeljak 16. avgust.

Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu biraće se i šefovi za još 18 viših javnih tužilaštava u: Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

Na ovom oglasu biraće se i šefovi za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požarevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i Lebanu.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT.

Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funcije bi trebalo da stupe od 1. januara 2022. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad