16°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

RUŽIĆ: Nastava u školama će se odvijati u zavisnosti od epidemiološke situacije

 Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će se nastava u školama odvijati redovno ili na daljinu u zavisnosti od procene epidemiološke situacije, i to na nedeljnom nivou za osnovce, a dan za danom za učenike srednjih škola.

VAŽNO: 

DAČIĆ: Od evroparlamentaraca NISAM DOBIO tekst predloga za izmenu izbornih uslova u Srbiji

DR KON U "DOBRO JUTRO SRBIJO" OTKRIO: Nošenje maski može u potpunosti da zameni vakcinaciju

PROGNOZA ZA PONEDELJAK 30. AVGUST: Razvedravanje i skok temperature

Ružić je ponovio da će u narednoj školskoj godini primenjivati tzv. "model semafora", i objasnio na primeru dva dečaka.

"Ako se Filip zarazi, đaci ce nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana", objasnio je Ružić.

Kako je objasnio, procena epidemološke situacije za osnovce će se vršiti nedeljno, od utorka do petka, a u srednjim školama svakog dana, a škole će dobiti informaciju kako se menja model nastave.

Ministar je objasnio da roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali je dodao da, ukoliko je dete u većem riziku, roditelji mogu da traže to uz potvrdu medicinske struke.

Govoreći o pravilama ponašanja na času, Ružić je rekao da su na

preporuka struke.

"Nastavnik je u obavezi je da stavi masku, kada priđe učeniku, jer ce mu se obratiti, kao i ucenik koji treba da odgovara", objasnio je Ružić.

Po pitanju najave protesta sindikata prosvetara, Ružić je rekao da su oni bili pozvani da prisustvuju sednici Kriznog štaba.

"Naišli smo na visoki stepen nerazuemvanja u odnosu na model koji smo predložili", rekao je Ružić, dodajući da je legitimno da li žele da štrajkuju tražeći veće plate.

"Očekujemo da se ti razgovori nastave. Videćemo kako će to ići", dodao je Ružić.

Na pitanje da li je vakcinacija razlog neizvesnih situacija, kao u Tutinu, ministar je rekao da je upravo to slučaj.

Dodao je i da se 52 odsto nastavnika vakcinisalo protiv korona virusa, ističući da je vakcinacija jedini način na koji se mogu sprečiti fatalni ishodi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar