20°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/013 info

Izvor: Tanjug

BULAT: Više sam očekivao od drugog roka

Završen je drugi upisni rok studenata na fakultete Univerziteta u Beogradu, a od 737 kandidata 422 studenta upisalo je fakultet u tom roku, najveći broj studenata izabralo je tehnološko-metalurške fakultete i medicinu na kojoj je, prema rečima prorektora za nastavu Beogradskog univerziteta Petra Bulata, ostalo svega 30 slobodnih mesta.

-Više sam očekivao od drugog upisnog roka. Imali smo 1.308 prijava na različitim programima od 737 kandidata, međutim od ukupnog broja kandidata svega 422 studenta se upisalo na fakultete na Univerzitetu u Beogradu- izjavio je Bulat. 

PROČITAJTE JOŠ:  EMISIJA "SAVETNIK" DANAS U 13.05 NA TV HAPPY: Kako se boriti sa izvršiteljima?

Kazao je da je taj broj manji od očekivanog i da se nadao, u odnosu na broj prijava, da će taj broj dostići 650 upisanih, ali da su kandidati očigledno imali po dve želje.

-Još uvek pristižu podaci, ali ne verujem da će biti nekih velikih korekcija. Verujem da će do kraja dana u Beogradu biti do 450 upisanih studenata- rekao je Bulat i istakao da je ostalo dosta slobodnih mesta za treći upisni rok.

Treći upisni rok počinje 20. septembra i već 21. planirani su prijemni ispiti, kako bi se upis završio do 1. oktobra.

-Ostalo je ukupno 2.370 slobodnih mesta, a od toga je 1.155 budžetskih i 1.215 samofinansirajućih mesta-naveo je Bulat.

On očekuje da će Univerzitet sa trećim upisnim rokom doći do broja upisanih studenata koji je veći nego prošle godine, ali da je, ako se uzme u obzir par godina unazad, primetan trend pada upisanih studenata na Beogradskom univerzitetu.

Bulat je objasnio da je pad broja studenata koji upisuju fakultete na Beogradskom univerzitetu posledica depopulacije jer su, kako kaže, generacije sve manje, a sa druge strane privatni fakulteti odvlače jedan deo studentske generacije.

PROČITAJTE JOŠ:  MINJA SUBOTA BIĆE SAHRANJEN U ALEJI ZASLUŽENIH GRAĐANA: Dobiće i ulicu u Beogradu!

-Postoji pad interesa studenata za studijske programe koji vode nastavničkim zanimanjima, tako da ako se pogleda matematika, hemija i fizika tu imamo najmanji broj upisanih na katedrama za nastavnička zanimanja, a slična situacija je i na Filološkom fakultetu-kaže Bulat.

Dodao je da na Građevinskom fakultetu ima slobodnih 62 mesta i izrazio nadu da će u predstojećem roku Tehnološko-metalurški fakultet dobiti još novih studenata, te da će se još 200, 300 studenata upisati u trećem upisnom roku.

-Verujem da će taj broj možda biti i veći jer u trećem roku se upisuje ''svet u Srbiji'', pa je tu oko 100 studenata, a imaćemo još onih koji slušaju nastavu na engleskom jeziku, ali i onih koji nisu u drugom roku upisali željeni fakultet- rekao je Bulat. Istakao je da će se do kraja dana konačne rang liste naći na sajtu Univerziteta, dok od ponedeljka počinje treći rok.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar