6°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: telegraf

VAKCINISANJE DECE ĆE SMANJITI ŠIRENJE VIRUSA, ocenio je zamenik direktora Instituta za majku i dete ocenio!

Golden Rose ad

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" profesor Vladislav Vukomanović kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, kao i da nisu u teškom stanju. Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Doktor Vladislav Vukomanović ističe da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

PROČITAJTE JOŠ: VULIN NAGLASIO: Vučićeve vakcine su efikasne protiv korone, ali protiv mržnje, straha i pakosti Izetbegovića nisu!

- Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice - rekao je Vukomanović.

Međutim, dodaje, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

Ističe da sada imaju sedam pacijenata u kovid delu Instituta za majku i dete.

- Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su sa komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom - dodao je doktor.

Navodi da su imali i nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom korona virusom koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

PROČITAJTE JOŠ: iPROGNOZA ZA 18. SEPTEMBAR: Smenjivaće se sva godišnja doba!

Sada je i sezona respiratornih infekcija, a na pitanje šta bi trebalo da budu znaci za uzbunu roditeljima, doktor kaže da se nije mnogo šta promenilo u odnosu na prethodne talase.

- Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu. Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava - rekao je Vukomanović.

Curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe su jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima, naglasio je doktor.

U populaciji od 12 do 18 godina imamo tek oko 5.000 vakcinisanih, a doktor Vukomanović koji je u Nacionalnom komitetu za vakcinaciju kaže da smatraju da vakcinisanje dece tog uzrasta će smanjiti prenošenje ovog virusa.

Kada je reč o kovid propusnicama, kaže da će predlog biti prosleđen i da on podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina.

- Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu - zaključio je doktor.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

VUČIĆ POVODOM PLANA OTVARANJA NOVE FABRIKE: Ovo je život za novo Valjevo, život za ceo Kolubarski okrug!

SAZNAJTE PRVI U „DOBRO JUTRO SRBIJO"-Moskva traži poštovanje rezolucije 1244! Ponašanje Prištine prešlo crvene linije! Ubistva koja potresaju Srbiju!

NEVAKCINISANI ISPOD 50 GODINA NAJTEŽI PACIJENTI: Iz ove starosne grupe najmanje vakcinisanih i najteže kliničke slike

DRŽAVA POMAŽE: Više od 15,600 kilograma hrane za najugroženije!

PLJUŠTE KAZNE: Zbog NEPOŠTOVANJA KOVID MERA novčano kažnjeni TRŽNI CENTRI

BUDI HUMAN: Pomozimo Nikoli Boškoviću!

Golden Rose ad