6°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Telegraf

178 miliona evra za razvoj digitalne ekonomije: Pet prioriteta za Srbiju!

Golden Rose ad

U fokusu Vlade Srbije će biti dostupnost finansiranja inovativnih kompanija, razvoj digitalne infrastrukture, ulaganja u istraživanja i razvoj, a Vlada će na ovim ciljevima aktivno raditi kroz 35 projekata, vrednih 177,6 miliona evra, saopšteno je posle prve sednice Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK VUČIĆ O DUDI IVKOVIĆU: Bio je veliki gospodin, beogradski mangup, držao je uvek do sebe, ali i do drugih! (FOTO)

Zahvaljujući dosadašnjem radu i rezultatima Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, Srbija je danas prepoznata kao zemlja koja značajno ulaže u razvoj e-uprave, inovacija i digitalizacije, rekla je Brnabić, saopšteno je iz Vlade.

PROČITAJTE JOŠ: Igor Jovanović među 50 najboljih studenata na svetu!

Premijerka je dodala da su posebno značajni rezultati postignuti kada je reč o obrazovanju i inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara.

Sada je pred nama pet novih prioriteta i to su: veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti i upotreba geoprostornih podataka, dodala je Brnabićn i posebno zahvalila guverneru Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković na podršci koju NBS pruža u celokupnom procesu digitalizacije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je digitalizacija doprinela duplo većem broju elektronskih transakcija koje su sa 17,8 milijardi dinara u 2019. porasle na 32,8 milijarde u 2020. godini, a prošla godina završena je i sa 2013 onlajn prodavnica.

"Mi dalji razvoj kako elektronske trgovine, tako i digitalne ekonomije vidimo u dodatnom razvoju telekomunikacione infrastrukture i digitalnih veština. Oko 940 škola je prošle godine i 950 ove, dobilo nove računare i opremu, a 90.000 domaćinstava u ruralnim mestima dobija telekomunikacionu infrastrukturu“, kazala je Matić.

Direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević istakao je da je najveći izazov za Srbiju da se obezbede veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj i kao primer dobre prakse naveo StarTeć program, koji sprovodi NALED, a koji u potpunosti finansira Kompanija Filip Moris.

U naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržano je oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, istakao je Vasiljević.

Novoformirani Savet (tzv. Savet za razvoj digitalne ekonomije), je nastavak Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, i u fokusu njegovog rada biće digitalizacija celokupne privrede.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

VUČIĆ POVODOM PLANA OTVARANJA NOVE FABRIKE: Ovo je život za novo Valjevo, život za ceo Kolubarski okrug!

SAZNAJTE PRVI U „DOBRO JUTRO SRBIJO"-Moskva traži poštovanje rezolucije 1244! Ponašanje Prištine prešlo crvene linije! Ubistva koja potresaju Srbiju!

NEVAKCINISANI ISPOD 50 GODINA NAJTEŽI PACIJENTI: Iz ove starosne grupe najmanje vakcinisanih i najteže kliničke slike

DRŽAVA POMAŽE: Više od 15,600 kilograma hrane za najugroženije!

PLJUŠTE KAZNE: Zbog NEPOŠTOVANJA KOVID MERA novčano kažnjeni TRŽNI CENTRI

BUDI HUMAN: Pomozimo Nikoli Boškoviću!

Golden Rose ad