3°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/buducnostsrbijeav

Izvor: Tanjug

Poslanici danas o očuvanju Hilandara!

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju rad raspravom o Predlogu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar

Cilj zakona je da se obezbedi kontinuirana i na zakonu osnovana podrška i pomoć Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom okviru pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju tog manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskih sredstava.

Sredstva za realizaciju projekata, kako se navodi u zakonu, mogu se obezbediti i u budžetu autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, putem donacija kao i iz drugih izvora.Manastir Hilandar koji je zajedno sa celokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan u listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska, predstavlja neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe.

PROČITAJTE JOŠ:  PATRIJARH PORFIRIJE U ZAGREBU: Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno

Taj manastir od svog osnivanja 1198.godine postoji kao samoupravna monaška ustanova koja svojim neprekinutim postojanjem predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

MAJA GOJKOVIĆ: Zakonom do sigurne finansijske pomoći za Hilandar

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da će se usvajanjem Predloga zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, osigurati podrška Srbije u očuvanju tog manastira koji je 2004.godine teško oštećen u katastrofalnom požaru.

Gojković je objasnila da će se podrška manastiru Hilandar ogledati kroz pomoć obnovi i rekonstrukciji delova manastira stradalih u požaru, kao i očuvanju svih drugih delova manastira Hilandara, uključujući nematerijalno kulturno nasleđe.

"Podrška države Hilandaru u poslednjoj deceniji nije bila upitna, ali sada stvaramo mogućnost da po prvi put imamo stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskim sredstvima", rekla je Gojković obrazlažući zakon u Skupštini Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:  GORAN VESIĆ NA SVETOJ GORI: Srbija stoji iza Hilandara i SPC! (FOTO)

Prema njenim rečima Srbija će sprovoditi programe koji se odnose na očuvanje istorijskih, verskih i kutlrinih tradicija manastira, a pored toga pomoći će i obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih objekata manastira Hilandar.

Kako je navela, obaveza Srbije biće i da preko svojih nadležnih organa učestvuje u organizaciji proslava značajnih datuma iz istorije manastira.

Gojković je kazala da Predlog zakona definiše da Vlada obrazuje ?omisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo, navodeći da slična Komisija postoji i sada sastavljena je od najvećih straučnjaka iz oblasti kulturnog nasleđa.

Na čelu Komisije je ministar kulture, u ovom trenutku Maja Gojković, dok je ministar Nenad Popović njen zamenik.

Dodala je da će se budžetska sredstva za podršku opredeljivati za svaku tekuću godinu zakonom kojim se utvrđuje budžet Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Poslanici o Kodeksu ponašanja poslanika, sprečavanju korupcije i Hilandaru!

Manastir Hilandar je pre 17 godina doživeo veliku nesreću u katastrofalnom požaru, koji je obuhvatio više od polovine kompleksa manastira u zidinama.

Gojković je kazala da je Srbija je do sada za obnovu Hilandara opredelila 1.767.000.000 dinara, od čega pojedinačno najviše u ovoj, 2021. godini, 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, rekla je Gojković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad