27°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

OBRAD KESIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Amerikanci su izgubili moć i poziciju da nametnu svoje interese na Balkanu

Na pitanje o situaciji u kojoj se nalazi svetski poredak i Amerika, Obrad Kesić je izjavio: 

- Svetski poredak se menja. Mi vidimo to i što se tiče same Amerike, ova administracija nastavlja projekat prethodne administracije – stavljanje Amerike na prvo mesto. U kontekstu ovoga što se sada dešava, oni koji su bili saveznici  Vašingtona hoće da započnu krizu, jer nisu navikli na situaciji gde američke diplomate nisu uključeni i nameću rešenja. Kriza se započinje sa nadom da će Amerika da se vrati, a provokacije Prištine su upravo inspirisane ovom namerom. 

PROČITAJTE JOŠ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA KiM: Testirano je 68 osoba, dok su 24 osobe obolele od korona virusa!

- Na Balkanu postoji uverenje da je Nemačka na strani Srbije, pa se zbog toga određene zemlje angažuju da vrate Vašington kao saveznika. 

Na pitanje ko pruža podršku albanskim snagama da na graničnim prelazima i dalje stoje barikade i naoružani specijalci, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu je odgovorio: 

- Naše unutrašnje borbe su dale nadu svim našim protivnicima da oni mogu da proguraju svoje maksimalističke nacionalne ciljeve. To je bilo od strane Prištine i Sarajeva. Mi sada imamo situaciju gde Srbije dejstvuje samouvereno van svojih granica i to ojačanje srpskog identiteta smeta nekima. Mnogi protivnici Srbije, zbog promena u svetu, nemaju više osećaj sigurnosti.  Protivnici Srbije nisu navikli da sami odlučuju zato što su uvek očekivali pomoć sa strane. Zbog ovoga, oni non-stop izazivaju krize i provociraju.

PROČITAJTE JOŠ: DR MARIJA ZDRAVKOVIĆ: Umiru nam i mladi, jer se nisu vakcinisali na vreme!

- Verujem da su Amerikanci izgubili tu moć i poziciju koja im je omogućavala da nametnu svoje interese i utiču na razvoj događaja na Balkanu. Kurti je shvatio da međunarodna zajednica, a pogotovo Amerikanci, mogu da obore osobu sa vlasti, ali da ne mogu ništa da urade ukoliko se ta osoba vrati na vlast. 

- Amerika već duže vreme stoji iza stava da je tu da podrži Evropsku uniju, ali nema koordinacije između Evrope i Amerike. Između Brisela i Vašingtona postoji ozbiljan nedostatak koordinacije. 

- EU vrši ozbiljan pritisak da se postignu dogovori, ali ne vrši pritisak na Prištinu da se dogovori implementiraju. Upravo zbog ovoga albanska strana očekuje da joj se uvek gleda kroz prste i da oni nemaju nikakve obaveze. 

PROČITAJTE JOŠ: GRADONAČELNIK MILOŠ VUČEVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Stabilnost i mir u zemlji su uslov svih uslova!

Što se tiče odnosa zvaničnog Beograda prema situaciji na KiM, Kesić smatra da: 

- Predsednik Vučić jasno kaže da Srbiji neće tolerisati novu "Oluju" niti bilo koje nasilje nad srpskim narodom na KiM. Srbija pokazuje umerenu snagu i ponaša se odgovorno u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselskom sporazumu. Pitanje je samo koliko dugo srpski politički faktori u BiH i Srbiji mogu da tolerišu jedno stanje u kom sa druge strane ne postoji ni malo volje da se postigne dogovor. 

- U Republici Srpskoj postoji odlučnost i nema popuštanja što se tiče nametnutog zakona. Taj put vodi ka većoj samostalnosti i ka tome da Republika Sprska ima pravo na samoopredeljenje kao i svaki narod . 

- U BiH žele sa jedne strane da vrše pravno nasilje, da srpski narod to toleriše i sam prizna da su Srbi zločinci i da su krivi za sve što se desilo devedesetih godina. Oni koji su doneli zakon protiv negiranja genocida su isti oni koji su ćutali kada se većnica U Sarajevu, pre godišnjice genocida u Jermeniji osvetlila u tursku zastavu. Tu nije bilo priče da je genocid nad nekim narodom negiran. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar