14°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/ Posle ručka HappyTV

Izvor: Happy BSC

CVETIČANIN U "POSLE RUČKA": Dobro je što nemamo sistematske sukobe organa reda KiM sa srpskim življem

U emisiji "Posle ručka" govorilo  se o jučerašnjem incidentu na Kosovu i Metohiji gde su trojica Srba pretučena od strane pripadnika ROSU. 

O tome kakav je život u srpskim enklavama govorili su Zoran Baki Anđelković, predsednik privremenog izvršnog veća AP Kosova, Demo Beriša, predsednik matice Albanaca u Srbiji, Igor Rašula iz organizacije "Srbi za Srbe" i  dr Neven Cvetičanin, predsednik foruma za naučne studije. 

PROČITAJTE JOŠ: NAGRADE U PRAVIM RUKAMA! Dodeljeni laureati "Braće Karić" izuzetnim ličnostima (GALERIJA)

- Da biste shvatili mentalitet naroda koji živi na teritoriji Kosova i metohije, morate da živite tamo. Imao sam tu privilegiju da budem gost u njihovim domovima. Oni su gostoljubiv narod, i Srbi I Albanci. Čvrsti su u svojim stavovima. sećam se još osamdesetih godina kada je takođe bilo incidenata prema Srbima mogli smo da se susretnemo sa mnogim zajedničkim aktivnostima i Srba i Albanaca. To je bilo u obostranom interesu. Jedni drugima su se prilagođavali, morali su zbog suživota. Srbe na KiM je upotrebila muka da radikalizuju svoje ponašanje. Kada vam ode komšija i kada vam je napadnute dete na ulici onda ulazite u jedan drugačiji mehanizam ponašanja. besni ste i želite da po svaku cenu zaštitite svoj opstanak. To  je razumljivo.- rekao je Anđelković. 

-Kada biste analizirali Srbina koji je rođen na Kosovu i Albanca sa tog prostora, među njima nema nikakve razlike. U 90 odsto slučajeva njihovo ponašanje je identično.   Dug zajednički život je učinio svoje. Kada govorimo o napadima koji su se  juče dogodili ne možemo da kažemo da su to uradili Albanci. To su uradili oni koji se bave sprovođenjem zakona na tom prostoru. Ne govorim da li je to lice bilo ovlašćeno ili nije. To je uradio neko ko u svom džepu ima legitimaciju i silu i moć. To ima veću težinu. Da li je to bio pripdnik ROSU ili bilo koji drugi policajac to ne znamo. Strašno je to što se dogodilo-rekao je Beriša. 

  -Mi smo organizacija koja se bavi sakupljanjem pomoći za Srbe na KiM. Dešavaju se primeri da naša pomoć koju dopremamo  i ne stigne do naših ljudi. Najčešće se te namirnice  ukradu od strane albanskih komšija.Ukradena roba završi na lokalnim pijacama, nažalost-rekao je Rašula. 

PROČITAJTE JOŠ:  NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje brojke!

-Nisu prebijena dvojica, nego trojica Srba. To je jedan incident tužan i žalostan koji se desio i dobro je što nemamo sistematske sukobe. Organi reda tzv. države Kosovo znači da nisu ni u kakvom sistematskom sukobu sa srpskim življem. To je takav problem da sve sile sveta i sa zapada i istoka imaju interes. Trebalo bi Briselu da se obratimo, jer on ima “tapiju” kako bi se održao mir i stabilnost-rekao je Cvetičanin. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar