15°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Rast realne vrednosti penzija je stabilan

Golden Rose ad

- Rast realne vrednosti penzija od najmanje dva do tri procenta godišnje je stabilan, a za toliko se godišnje realno poveća standard korisnika penzija- rekla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da će Vlada Srbije nastojati da to povećanje u narednom periodu bude i više, saopšteno je iz Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: U Srbiju stigao novi kontingent Fajzer vakcina

Ministarka je prisustvovala 7. kongresu Sindikata penzionera Srbije i tom prilikom poručila da penzioneri čine snagu ovog društva i da su njihova iskustva i znanja neophodni kako bi Srbija i dalje napredovala.

Ona je navela da je obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje jedan od najvećih sistema u državi i da trenutno obuhvata više od 2,7 miliona osiguranika i 1,7 miliona korisnika penzija i drugih prava.

Ministarka je naglasila da se tokom meseca maja i juna, po prvi put od osnivanja fonda desilo da nije bilo dotacija za isplatu penzija kada su u pitanju onaj većinski deo penzionera koji su pripadali kategoriji zaposlenih.

-Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, rast ekonomske aktivnosti u zemlji, praćen rastom zaposlenosti i zarada, rezultirao je rastom prihoda od doprinosa, što je dovelo do pada deficita u finansiranju isplate penzija, a time i smanjenja iznosa dotacija iz budžeta, kojima se obezbeđuje redovna isplata penzija i drugih prava koja isplaćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje- istakla je ona.

PROČITAJTE JOŠ:  Srbija na konferenciji o klimatskim promenama u Glazgovu

Navela je da se od novembra 2018. godine korisnicima nižih iznosa penzija isplaćuje novčani iznos kao uvećanje uz penziju, kao i da se svake godine obezbeđuje najmanje jedna dodatna isplata korisnicima penzija.

Ona je navela da se, uprkos izazovima, tokom prethodne i ove godine nijednog trenutka nije dovodila u pitanje redovna isplata penzija i drugih davanja.

-Penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju su redovno usklađeni u januaru ove godine, na način predviđen zakonom, a naredno usklađivanje će uslediti u januaru 2022. godine- istakla je ministarka.

PROČITAJTE JOŠ:  "NOVI TREND OBRAZOVANJA TEK ĆE NAM POKAZATI POSLEDICE", rekao je dr Slobodan Udović u emisiji "Savetnik" TV HAPPY!

Dodala je da su penzioneri prošle godine imali dve dodatne jednokratne isplate, da je ove godine bila jedna.

Istakla je da je za prvi deo naredne godine je najavljena jednokratna isplata od 20 hiljada dinara, što će biti najveća jednokratna isplata do sada.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad