0°C

Beograd

Photo: ministarstvo rudarstva i energetike

Izvor: Tanjug

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Briga o zelenoj budućnosti - jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava moderno društvo

Golden Rose ad

Briga o zelenoj budućnosti predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava moderno društvo, poručeno je sa 14. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom "Energetika Srbije - Postpandemijski iskorak ka budućnosti", održanog u Novom Sadu.

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović navela je da je tema energetike uvek izazov, ali posebno u tekućoj deceniji, jer će, kako je navela, ova decenija obeležiti sve naredne decenije u pogledu energetike i rudarstva, odnosno energetike i energetske tranzicije.

PROČITAJTE JOŠ:  LUČIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": TELEKOM uskoro u Nemačkoj i Švajcarskoj

"Bez obzira da li se radi o geografski malim državama ili velikim, da li se radi o razvijenim ili manje razvijenim državama, mi se svi nalazimo pred jednim izazovom koji znači da moramo da promenimo potupuno infrastrukturu koja je najveća na svetu, a to je energetska infrastruktura", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da baš zbog toga mora da bude više sličnih konferencija i razgovara sa nevladinim sektorom, građanima, strukom i institucijama u vezi sa zajedničkim putevima u zelenoj agendi.

Kako je navela Mihajlovićeva, svet danas emituje preko 60 milijardi tona ugljen dioksida, a Srbija oko 59 miliona tona.

PROČITAJTE JOŠ:  DECA SA OZBILJNIM UPALAMA U KBC "DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ"!

Međutim, dodaje, ako se budu realizovale domaće strategije i investicioni plan Ministarstva rudarstva i energetike, težak 17 milijadri evra, Srbija će sigurno smanjiti emisiju ugljen dioksida za 24 miliona tona na godišnjem nivou.

"Danas više nema razgovora o razvoju, energetici, rudarstvu, a da zaista ne poštujemo sve ekološke standarde", navela je Mihajlović.

Novi plan investicija, odnosno "Srpski zeleni plan" obuhvata projekte u energetici i rudarstvu vredne 17 milijardi evra i njime se predviđa izgradnju velikih i srednjih hidroelektrana, ulaganja u obnovljive izvore energije, pre svega energiju sunca i vetra.

To podrazumeva i izgradnju gasnih elektrana i razvoj dodatnih kapaciteta za skladištenje energije, pre svega u reverzibilnim hidroelektranama, a kasnije i u baterijama.

PROČITAJTE JOŠ:  DR ŠEKLER: RNK vakcine i Modernina ne izazivaju sterilitet!

Upitana da li će izbori da uspore realizaciju "Srpskog zelenog plana", ministarka Mihajlović je to odbacila, čvrsto navodeći da izbori neće usporiti sprovođenje takve strategije.

"Postoji sektor koji radi, bilo da je pandemija ili ne, bilo da je teško stanje, kriza ili ne - to je energetika. Energija je pitanje svih nas i nema nikakvih dodira sa tim da li su izbori ili ne i da li će to usporiti definisanje razvoja naše strategije", kazala je ministarka Mihajlović.

Ona je navela da u narednim godinama mora da se izlazi iz proizvodnje električne energije iz uglja, da se mora okretati ka obnovljivim izvorima energija i podizanju energetske efikasnosti, što su velike odluke za Srbiju i tu ne sme biti usporavanja.

Govoreći o regionu Vojvodine, ona je kazala da je ta oblast karakteristična po velikom broju vetroparkova, ali da njih i dalje nema u dovoljnom broju.

PROČITAJTE JOŠ: ALJOŠA MILENKOVIĆ U "ĆIRILICI": Krajnji cilj Nemačke je UNIŠTENJE srpskog naroda

"Verujem da ćemo kroz novi investicioni plan, po kome preko 10 milijardi evra ide samo za obnovljive izvore energije, Vojvodina imati mnogo značajnije mesto nego što je to danas slučaj", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je važno da se na nivou svakog domaćinstva smanji potrošnja električne i toplotne energije, jer će to dovesti do nižih računa.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naveo je da je pitanje energetike pitanje svih, te da nije dovoljno samo očekivati od države da reši sve probleme.

Kako je rekao to pitanje tiče se svih faktora, od evropskog državnog nivoa do pojedinaca, pa je zato i temu energetske efikasnosti i čistih energetskih tehnologija bitno više puta u toku godine stavljati u temu intreresvanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad