-2°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen /zorana_dpm

Izvor: Tanjug

MIHAJLOVIĆ: Početak gradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrov

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Dimitrovgradu da će krajem novembra početi radovi na izgradnji gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad.

Ova strateški važna investicija višestruko je važna, posebno u uslovima globalne energetske krize, navela je ministarka.

PROČITAJTE JOŠ: VENECIJANSKA KOMISIJA pozdravlja amandmane i sugeriše unapređenje

-Svedoci smo svetske energetske krize koja će se završiti, ali će slične postojati u decenijama ispred nas, jer svi pokazatelji govore da će se i proizvodnja, ali i potrošnja energije uvećavati. Ono što je bitno za nas je da ćemo imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama. Najvažnija stvar je da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu. Srbijagas pregovara o novom ugovoru sa Gaspromom, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni -rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je gasovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom. Dodala je da će radovi na realizaciji ove izuzetno značajne investicije trajati oko dve godine.

-Srbija je zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, radovi će trajati oko dve godine. Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra - videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni- rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ PORUČIO ORBANU NAKON CEREMONIJE: Za sve zajedničke projekte koji će doneti mnogo dobrih prilika našim građanima

Potpredsednica vlade je danas boravila u Dimitrovgradu gde je podelila 54 ugovora o subvencijama domaćinstvima za povećanje energetske efikasnosti.

Kada ova akcija u Dimitrovgradu bude potpuno realizovana očekuje se da se za čak 20 posto smanji potrošnja energije u ovoj opštini.

Ovo je početak velike akcije na nivou zemlje čiji je cilj da se potrošnja energije narednih godina smanji za 40 posto.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad